Je šikmá veža v Pise zachránená? Odborníkom sa ju podarilo narovnať

NETKY.SK • 23 November 2018, 07:18 • 2 min
Je šikmá veža v Pise zachránená? Odborníkom sa ju podarilo narovnať

RÍM - Šikmá veža v Pise sa už nakláňa o čosi menej. Po viac ako dvoch desaťročiach snažení sa ju totiž stavebným inžinierom podarilo asi o štyri centimetre narovnať.

slovakia

left justify in out

Celá stavba je zároveň v lepšom stave, než sa očakávalo.

 

Podľa konzultanta z medzinárodného výboru monitorujúceho sklon veže a talianskeho profesora strojárstva Nunzianteho Squeglia je zlepšenie náklonu stavby dobrou správou, dôležitejší je však práve celkový dobrý stav pamiatky.

 

 

Šikmú vežu, postavenú v 12. storočí, otvorili pre turistov znovu v roku 2001 po tom, ako bola viac než desaťročie neprístupná. Zatvorenie pamiatky si vynútil práve priveľký sklon veže, pre ktorý hrozilo, že sa celá stavba zrúti.

 

 

Následne na stavbe prebiehali práce, ktorými sa ju snažili odborníci zachrániť, resp. čo najviac narovnať. Používali pri tom stovky ton olovených protizávaží či postupne odoberali pôdu zo základov stavby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies