Je rozhodnuté! Eurokomisia zazmluvní 200 miliónov dávok vakcíny od Pfizer

NETKY.SK • 12 November 2020, 06:36 • 2 min
Je rozhodnuté! Eurokomisia zazmluvní 200 miliónov dávok vakcíny od Pfizer

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu schválila štvrtú zmluvu s farmaceutickými spoločnosťami BioNTech-Pfizer, ktorou sa zabezpečuje prvý nákup 200 miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu v mene všetkých členských štátov EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zmluvou tiež zabezpečí možnosť požadovať ďalších 100 miliónov dávok, ktoré sa majú dodať, keď sa preukáže bezpečnosť a účinnosť vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

 

Rozhodnutie je na členských štátoch
Členské štáty sa budú môcť rozhodnúť vakcínu darovať krajinám s nižšími a strednými príjmami alebo ju distribuovať do ďalších európskych krajín.

 

"Dnešná zmluva s alianciou BioNTech-Pfizer rozširuje široké portfólio vakcín, ktoré sa budú vyrábať v Európe, vrátane už podpísaných zmlúv so spoločnosťami AstraZeneca, Sanofi-GSK a Janssen Pharmaceutica NV a ukončených prípravných rozhovorov so spoločnosťami CureVac a Moderna," uviedla EK.

 

img

 

Toto diverzifikované portfólio vakcín podľa nej zabezpečí, že Európa bude dobre pripravená na očkovanie, keď sa preukáže, že vakcíny sú bezpečné a účinné.

 

Mohlo by vás zaujímať: Bude očkovanie proti COVID-19 na Slovensku povinné a bude sa za vakcíny platiť?

 

Vakcína bude pre všetkých
"EK sa rozhodla podporiť vakcínu firiem BioNTech-Pfizer na základe riadneho vedeckého posúdenia, použitej technológie, skúseností spoločností s vývojom vakcín a ich výrobnej kapacity schopnej zaistiť dodávky pre celú EÚ," informovala eurokomisia.

 

EK financuje časť počiatočných nákladov výrobcov vakcín formou dohôd o predbežnom nákupe a za to získava právo na nákup stanoveného počtu dávok v konkrétnom časovom rámci.

 

Poskytnuté finančné prostriedky sa považujú za preddavok za vakcíny, ktoré členské štáty nakúpia. Európska komisia sa zaviazala, že zabezpečí, aby vakcínu dostali všetci, ktorí ju potrebujú, a to nielen doma, ale kdekoľvek na svete.

 

img

 

Aktuálne správy naznačujú, že táto vakcína proti novému koronavírusu bude dostupná už o pár týždňov. Na jej vývoji spolupracujú farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech. Odborníci na základe štúdie sľubujú až 90-percentnú účinnosť. Spoločnost Pfizer očakáva, že do konca novembra by vakcínu mohol schváliť americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA). 

 

Predpokladá sa, že do konca tohto roka by mohla dodať 50 miliónov dávokdo konca budúceho roku až 1,3 miliardy dávok.

 

Prečítajte si tiež: Vakcína od Pfizer dosiahla až 90% účinnosť, vráti sa už na jar všetko do normálu?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona