Je pripravený vymenovať šéfa SIS po ukončení bezpečnostnej previerky

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 12:49 • 2 min
Je pripravený vymenovať šéfa SIS po ukončení bezpečnostnej previerky

Je pripravený vymenovať šéfa SIS po ukončení bezpečnostnej previerky

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič je pripravený vymenovať nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka do funkcie s podmienkou, že prejde bezpečnostnou previerkou. Dohodol sa na tom s premiérkou Ivetou Radičovou, ako aj samotným Mitríkom. Preto termín jeho vymenovania zatiaľ potvrdiť nevedel.
      Prezident od nového šéfa tajnej služby očakáva, že nadviaže na činnosť SIS za uplynulé štyri roky. „Môžem zodpovedne povedať, keďže disponujem priamymi informáciami, že SIS urobila veľa pozitívnej práce," uviedol dnes v rozhovore pre TASR. Gašparoviča veľmi mrzí, že každé volebné obdobie a niekedy aj počas neho, dochádza k zmene riaditeľa tajnej služby. „SIS nie je politická strana, nie sú to voľby, ktoré by mali vnášať do tejto funkcie názory politických strán a politických nominantov,“ zdôraznil.
      Podľa jeho slov tento inštitút nebude na Slovensku nikdy poriadne fungovať, ak o ďalšie štyri roky príde nová vládna garnitúra s novým riaditeľom. „SIS ako ostatné svetové spravodajské služby by mala byť profesionálna inštitúcia ľudí nezávislých od politiky, ale závislých od úloh, ktoré v rámci bezpečnosti štátu, či už vnútornej alebo vonkajšej, majú v intenciách zákonov plniť,“ vyhlásil. Podľa jeho názoru nie je ani jednoduché vybudovať dobrú pozíciu SIS vo vzťahu k zahraničiu. „Nie je to jednoduché a určite sa to nedá vybudovať za štyri roky,“ poznamenal.
      Za absolútne amatérske a nezodpovedné považuje prezident kritické vyjadrenia nového šéfa Policajného zboru SR Jaroslava Spišiaka o spolupráci s tajnou službou. “Ak začne policajný orgán so spravodajskými službami na domácej pôde súperiť a nie spolupracovať, je to veľmi zlý signál,“ domnieva sa hlava štátu, ktorá by mu mohla dokladovať desiatky až stovky informácií, ktoré polícia od SIS dostávala a nevšimla si ich. „Policajný prezident nesmie robiť takéto kiksy hneď od začiatku, to si nemôže dovoliť,“ dodal na záver Gašparovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies