BRATISLAVA - Nie všetky jedlá nám chutia rovnako. To je ale úplne prirodzené. Drvivá väčšina ľudí si dá radšej niečo sladké, akoby mali jesť horké alebo kyslé potraviny. Naše telo je už od staroveku na to prispôsobené.
Keď sa naši predkovi živili zberom, boli naučení, že práve sladká chuť je tá správna. Kyslá chuť znamenala nedozreté plodiny a horká zase jedovaté. V tom období obe chute viedli k smrti, takže sladká bola aj zárukou života.
V dnešnej dobe existuje stovka rôznych diét. Pred zhruba dvadsiatimi rokmi skonzumoval priemerný Američan asi 20 lyžíc cukru, čo znamenalo 400 kalórii navyše. Pri úprave stravy v dnešnej dobe a pri tom, aké potraviny prevládajú v ponuke obchodov sa dá očakávať, že dnes je táto hodnota denného prílevu cukru ešte vyššia, pokiaľ si nedávame pozor na to, čo jeme.
No na druhej strane je dnes takmer nemožné nájsť spracované, alebo hotové jedlá bez pridaných cukrov či farbív. V skratke ide vlastne o to, že tieto látky zvýrazňujú chuť jedla a predlžujú jeho trvanlivosť. A čo je úplne najhoršie, pridané cukry nám budujú závislosť bez nášho vedomia. Možno sa vám to zdá ako extrémny príklad, lenže naozaj fungujú na princípe drog. Kokaín či heroín ovládnu nakoniec mozog a podmania si celé telo. A keďže cukor vytvára v mozgu podobné podmienky ako spomenuté drogy, nie je sa čomu diviť, že sa s nimi dá, na rovine závislosti, porovnávať.
Dokonca sa pojem "závislosť na cukre" stal bežným pojmom v hovorovom slovníku.
Ľudia, ktorí ho prestali prijímať začali hovoriť o silnej túžbe, ktorá vrcholila až zvýšenou konzumáciou jedla. Ale našli sa aj takí, ktorí po vysadení pocítili vyšší nával energie či väčší pocit šťastia. Každý z nás je iný a preto by vysadenie cukru z nášho jedálnička malo pre každého iný efekt a hlavne priebeh. V konečnom dôsledku je to aj tak o tom, či sa nám oplatí podujať sa na cestu odriekavania si niečoho, čo naše telo považuje za príjemné, alebo ostať pri strave, ktorá pridané cukry obsahuje.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies