Je povinnosťou MF snažiť sa znižovať deficit čo najviac

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 07:34 • 2 min
Je povinnosťou MF snažiť sa znižovať deficit čo najviac

Je povinnosťou MF snažiť sa znižovať deficit čo najviac

slovakia

left justify in out

img

Povinnosťou nového vedenia Ministerstva financií (MF) SR je snažiť sa znižovať deficit verejných financií čo najviac. V reakcii na dnešné vyjadrenia nového šéfa rezortu Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) o tom, že plánovaný deficit na úrovni 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) je ilúziou, to pre TASR uviedol bývalý štátny tajomník ministerstva a v súčasnosti poslanec opozičného Smeru-SD Peter Kažimír.
      "Vnímam to ako výhovorky. On má teraz praktickú moc a možnosť realizovať štátny rozpočet a ukázať, čoho je schopný," zdôraznil. Podľa neho je možné aj v druhej polovici tohto roka prijať také opatrenia, aby deficit nedosiahol aktuálne prognózovanú úroveň 7 % HDP. Kažimír pripustil, že z dôvodu obrovského výpadku daňových príjmov je pôvodný plán 5,5 % "naozaj problematický". Pripomenul však, že tento cieľ bol postavený na prognózach, ktoré sa robia rovnakým spôsobom už od čias predchádzajúceho Miklošovho ministrovania.
      Nová vláda má teraz naplniť svoje predvolebné vízie, ako efektívnejšie míňať verejné zdroje, myslí si opozičný poslanec. Bývalý minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) podľa neho nechal svojmu nástupcovi hotovostnú rezervu v objeme 300 miliónov eur. "Sú tu tiež možnosti z hľadiska viazania výdavkov. Výdavky nie sú vyčerpané ani na 50 %, teda nechápem, prečo ten prístup, že sa niečo nedá," podčiarkol.
      Aktuálne vyjadrenia nového ministra financií na adresu predchádzajúceho vedenia rezortu považuje Kažimír len za odpútavanie pozornosti. "Vnímam to tak, že sa snaží zúfalo zakryť totálny debakel, ktorý utŕžil na rokovaní v Bruseli. Tam odchádzal s veľkými rečami o tom, že zmení podmienky účasti Slovenska v eurovale a dostal jasnú odpoveď, že také niečo nie je možné," dodal bývalý štátny tajomník MF SR.
      Mikloš po dnešnom rokovaní vlády spochybnil tvrdenia bývalého ministra Počiatka o reálnosti dodržania tohtoročného deficitu. Znemožnenia pôvodného plánu totiž zasiahne najmä výpadok na výbere daní a odvodov, ktorý je nižší o 1 miliardu eur v porovnaní s odhadom pri zostavovaní rozpočtu. "Ak si len túto skutočnosť premietnete, tak tá jedna miliarda eur je zhruba 1,5 % HDP, čo znamená nie 5,5-%, ale 7-% deficit," vyčíslil Mikloš.
      K negatívnym vplyvom treba podľa neho pripočítať ešte aj neočakávané výdavky, napríklad na riešenie problémov obcí a miest či následkov povodní. Ďalšími dôvodmi zlého stavu verejných financií sú aj nevýhodné zmluvy pre štát, súdne spory či vyčerpané výdavky v niektorých oblastiach na celý rok. "Všetky tieto veci budeme analyzovať, ale aj zverejňovať. Zverejníme všetky zmluvy, ktoré boli podpisované so štátom alebo inými verejnými inštitúciami," zdôraznil Mikloš.
      Ozdravenie verejných financií, ktoré nová vládna koalícia sľubuje, by sa malo odraziť predovšetkým na budúcoročnom rozpočte. "My, samozrejme, prídeme s konsolidačným plánom na ozdravenie verejných financií, ale bude to spojené najmä s rozpočtom na budúci rok a mnohými legislatívnymi zmenami," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies