Je potrebný register občanov tretích štátov vstupujúcich do Schengenu

NETKY.SK • 12 Marec 2016, 17:04 • 2 min
Je potrebný register občanov tretích štátov vstupujúcich do Schengenu

BERLÍN - Za zavedenie nového cestovného registra na starom kontinente sa na stránkach dnešného vydania novín Die Welt vyjadril nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziére.

slovakia

left justify in out

"Pre boj proti medzinárodnému terorizmu, zločineckým skupinám a ilegálnej migrácii je potrebné, aby sa v budúcnosti zachycovali čas a miesto, v ktorých občania tretích krajín vstupujú na, respektíve opúšťajú územie Schengenskej zóny," vyhlásil šéf rezortu vnútra v Berlíne.

 

Podľa jeho slov síce medzi krajinami Schengenu síce platí zásadne sloboda cestovania. Je však dôležité vedieť, aké osoby prichádzajú do Schengenskej zóny a kedy ju opúšťajú. Zatiaľ evidencia o tom, či konkrétna osoba vstúpila na územie Schengenu alebo ho skutočne opustila, nejestvuje. Nový systém s vízovými a biometrickými údajmi by nás mohol varovať, ak občania tretích štátov zostanú na území Schengenu aj po vypršaní povolenia, vyplynulo zo slov nemeckého ministra vnútra.

 

Aj hovorca parlamentnej frakcie strán únie CDU/CSU pre vnútornú politiku Stephan Mayer sa dnes v Berlíne nechal počuť, že Európa sa musí lepšie chrániť pred terorizmom a kriminalitou. Potlačiť by sa malo aj ilegálne prisťahovalectvo, konštatoval a podľa tlačovej agentúry DPA dodal, že Európa musí v tejto oblasti spolupracovať podstatne užšie ako v minulosti. Mayer v tejto súvislosti pripomenul kontroly, ktorým sú podrobovaní ľudia pri zámere navštíviť USA. "Európa potrebuje vysokú mieru veľkorysosti. Občania však očakávajú aj bezpečnosť," podčiarkol.

 

Šéf parlamentnej frakcie sociálnych demokratov z SPD Thomas Oppermann sa na stránkach dnešného vydania novín Neue Osnabrücker Zeitung vyjadril za intenzívnejšie úsilie o integráciu utečencov s právom natrvalo sa usadiť v Nemecku. Podľa jeho názoru sa investície v tejto oblasti už zajtra vyplatia.

 

Podpredseda liberálov z FDP Wolfgang Kubicki utečeneckú politiku nemeckej spolkovej vlády kancelárky Angely Merkelovej ostro kritizoval. Podľa jeho slov na krajinskom zjazde strany v Kieli je potrebné v migračnej kríze európske riešenie, ktoré nebude závislé na Turecku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies