Je otvorený vecnej diskusii k novele zákona o zbraniach

NETKY.SK • 14 September 2010, 06:55 • 2 min
Je otvorený vecnej diskusii k novele zákona o zbraniach

Je otvorený vecnej diskusii k novele zákona o zbraniach - Politika Minister vnútra Daniel Lipšic je otvorený diskusii k novele zákona o zbraniach a strelive. Je však za vecné argumenty.

slovakia

left justify in out

img

Minister vnútra Daniel Lipšic je otvorený diskusii k novele zákona o zbraniach a strelive. Je však za vecné argumenty. Ako povedal po dnešnom rokovaní vlády, na Slovensku treba chrániť potenciálne nevinné obete a nielen zberateľské alebo strelecké záľuby.
Návrh zmeny zákona, ktorým sa sprísňuje držba a používanie samočinných zbraní a samonabíjacích palných zbraní, ktoré majú rovnaký alebo podobný vzhľad ako samočinná zbraň alebo z nich prerobené, sa podľa jeho slov týka 90 percent samopalov vzor 58. Z takto legálne držanej zbrane strieľal aj Ľubomír Harman, ktorý 30. augusta v bratislavskej Devínskej Novej Vsi zavraždil sedem ľudí a ďalších 15 zranil.
"To, čo tvrdia vlastníci zbraní, nie je pravda. Tak ako nie je pravda, že strelec nemal samopal uspôsobený na streľbu v dávkach," pripomenul minister. Oficiálni zberatelia zbraní totiž argumentujú, že novelou prídu o majetok nevyčísliteľnej hodnoty. Lipšic odmieta, že sa zákaz držby bude týkať takmer všetkých druhov krátkych zbraní. "Na 90 percent hovoríme o samopaloch vzor 58, ktorých hodnota je 300 - 400 eur. To je absolútna väčšina zbraní, ktoré nechceme, aby ľudia mali vo svojich domácnostiach," vysvetlil.
Podľa ministra neobstojí ani tvrdenie Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum, že novela navrhuje vyvlastnenie majetku občanom na princípe kolektívnej viny, a to bez náhrady. Vysvetlil, že návrh zavádza lehotu, počas ktorej sa môže predmetná zbraň buď znefunkčniť, alebo predať. Združenie poukazuje na to, že sa tým zlikviduje celé odvetvie športových disciplín. Lipšic však konštatoval, že neexistuje žiadna olympijská disciplína v športovej streľbe, v ktorej by sa používal predmetný samopal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies