Je otázne či ÚS bude skúmať ústavnosť novely prednostne

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 10:24 • 2 min
Je otázne či ÚS bude skúmať ústavnosť novely prednostne

KOŠICE – Zatiaľ nie je zrejmé, či sa Ústavný súd SR (ÚS) bude prednostne zaoberať návrhom podaným skupinou poslancov NR SR, ktorá žiada o posúdenie novely zákona o Ústavnom súde SR konaním pred ním, ako aj o pozastavenie jej účinnosti, kým sa nerozhodne o merite veci.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré dnes popoludní v odpovedi na otázku agentúry SITA uviedla hovorkyňa súdu Anna Pančurová. „Vzhľadom na to, že podanie skupiny poslancov NR SR, ktorým namietali neústavnosť novely Zákona o ústavnom súde, bolo len v stredu pridelené sudcovi spravodajcovi, nie je momentálne možné povedať, kedy sa o tomto podaní bude rozhodovať,“ uviedla Pančurová. Doložila, že sudca spravodajca, ktorému bolo podanie pridelené, sa musí najprv oboznámiť s jeho obsahom. Potom pripraví návrh na predbežné prerokovanie podania v pléne. 

Včera večer však pre agentúru SITA Pančurová uviedla, že sudca spravodajca ju večer informoval, že podanie poslancov spracoval a je pripravené na prerokovanie v pléne ÚS. Záleží len od predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej, kedy ho zaradí na program neverejného rokovania pléna ústavného súdu. 

Skupina poslancov v podaní namieta, že prijatá novela nie je v súlade s ústavou. Poukazujú na jej retroaktivitu, pričom jej uplatnením dôjde k porušeniu práva na nestranného a zákonného sudcu, porušeniu rovnosti zbraní účastníkov konania. Označili ju za svojvoľný zásah zákonodarcu do súdnej moci. 

Národná rada SR schválila 30. apríla novelu Zákona o ústavnom súde, ktorá umožňuje, aby o sťažnosti Jozefa Čentéša pre porušenie jeho základných práv prezidentom SR Ivanom Gašparovičom rozhodoval senát, ktorému vec bola pôvodne pridelená. Ide o senát, v ktorom Čentéš namietal zaujatosť dvoch sudcov a ÚS jeho námietky akceptoval. Jozef Čentéš podal svoju sťažnosť v januári tohto roku. Obaja účastníci postupne namietali jednotlivých ústavných sudcov, okrem jednej sudkyne a došlo de facto k zablokovaniu ústavného súdu. Novela mala riešiť túto patovú situáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies