Je možné sa zdravo stravovať len s troma polievkovými lyžicami denne?

NETKY.SK • 12 Júl 2018, 12:00 • 2 min
Je možné sa zdravo stravovať len s troma polievkovými lyžicami denne?

Problém zdravého stravovania je jedným z najdôležitejších problémov každého moderného človeka, ktorý sníva o dlhodobom a aktívnom živote. Napriek obrovskému toku dostupných informácií, v praxi nie je jednoduché vytvoriť si vlastnú zdravú výživu. Neplatí to však v prípade, ak si prečítate tento článok. Vďaka nemu spoznáte spôsob, ako si len s troma polievkovými lyžicami denne dopriať kvalitnú a zdravú stravu na raňajky alebo v ktorúkoľvek inú hodinu počas dňa. Presvedčte sa.

slovakia

left justify in out

Prečo je tak ťažké "prepnúť" na zdravé potraviny?

 

Problém zdravého stravovania je dnes aktuálnym. Naše fyzické zdravie, stav imunity, dlhovekosť, duševná harmónia - to všetko priamo súvisí s problémom zdravej ľudskej výživy. Ako je možné, že  sa potom tak veľa ľuďom nedarí, aj keď majú úprimnú túžbu zmeniť svoje stravovacie návyky, zdravo stravovať?

 

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa pre nás zdravé jedlo, aj na tom najkrajšom obruse kuchynského stolu, stáva problémom - je sila zvyku. A väčšinou až ľudia, ktorí prekročia hranicu veku od 30 do 35 rokov a vyššie, začínajú o svojom zdraví premýšľať inak, no často je už neskoro, pretože je "podlomené". Môžete to však zmeniť, nikdy predsa nie je neskoro na uvedomelé stravovanie, ktoré vám a vášmu telu nebude škodiť. Ako a kde začať?

 

Vyskúšajte Hryzku

 

Často sa na trhu s potravinami vyskytujú dezinformácie, pomocou ktorých sa výrobcovia snažia prilákať kupujúcich. Koniec koncov, nápis na výrobku "bio" alebo "prírodný výrobok" vždy neznamená, že to tak aj v skutočnosti je. Jediná vec, ktorá dokáže potvrdiť členstvo v produktoch pre zdravú výživu, je ich zloženie. A tým najlepším sa môže pochváliť aj špeciálna raňajková zmes, na ktorej prípravu vám postačia len tri polievkové lyžice (45g zmesi) a vaše telo dostane všetky potrebné živiny, stopové prvky a látky na ďalšie fungovanie. Stačí si ju pripraviť a ochutnať.

 

Pomôže vám aj niekoľko základných pravidiel zdravého stravovania

 

Hlavným zdrojom energie pre naše telo sú sacharidy. Zvlášť pre mozgové bunky. Optimálnemu dospelému človeku stačí na konzumáciu 300 až 500 gramov sacharidov denne. Presné laboratórne váhy však na dokonalé stanovenie množstva zdravej stravy automaticky nepotrebujete. Ich funkcie prenechajte dôležitejším veciam, pretože hmotnosť je väčšinou uvedená na obale.

 

Vy hľadajte prospešné sacharidy inde a inak, ale nie tie, ktoré sú v čokoláde, palacinkách so šľahačkou a inými sladkosťami. Hľadajte ich v ovocí, zelenine a obilninách.

 

Bielkoviny

 

Hlavným stavebným materiálom nášho tela, najmä svalov - je bielkovina. V priemere potrebujete asi 90 gramov bielkovín denne. Problém ale spočíva v tom, že je veľmi ťažké vybrať prírodné produkty, ktoré by boli bohaté na bielkoviny, ale zároveň obsahovali len málo tuku.

 

Existuje však aj nesprávny názor, že tuk je prvok, ktorého používaniu sa musíme vyhýbať všetkými možnými spôsobmi. Komplikuje sa to aj tým, že si ľudia zamieňajú nasýtené tuky s nenasýtenými. Pričom vyhnúť sa je dobré len tým nasýteným tukom, zatiaľ čo ostatné sú naopak pre telo veľmi užitočné a potrebné. Ďalšia vec, ktorú stojí za to v tejto súvislosti spomenúť je, že obsah tuku by nemal prekročiť 60-80 g denne. A pre tých, ktorí chudnú, by spotreba tukov nemala presiahnuť 30 gramov denne.

 

Jedným z ďalších dôležitých prvkov výživy je aj vláknina. Denne je potrebné spotrebovať 20-40 g vlákniny, ktorú v nadbytku obsahuje zelenina, ovocie, obilniny z celých obilnín alebo otruby.

 

Mnohí veria, že hlavným problémom pri prechode na zdravú výživu je aj nutnosť počítať si kalórie. V skutočnosti to neplatí, pretože dnes už máte po ruke informáciu o tom, koľko kalórií sa v konkrétnom produkte nachádza, takmer na každom jednom balení.

 

Vyvarujte sa aj umelých prísad, konzervačných látok, farbív, nadmerného tuku a cukru - a nebudete mať problémy so zdravou výživou. Alebo to vyskúšajte s Hryzkou, všetky spomínané prvky dôležitej zdravej stravy nájdete aj v tejto aktivovanej naturálnej zmesi, tak ju vyskúšajte a neobanujete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies