Je letná obuv pre nás ideálna? Aké sú riziká a na čo si dávať pozor

NETKY.SK • 6 Júl 2018, 09:00 • 2 min
Je letná obuv pre nás ideálna? Aké sú riziká a na čo si dávať pozor

BRATISLAVA - Keď nie sú nohy správne obuté, odrazí sa to veľmi skoro na celkovom zdraví. Pri chôdzi, kedy si kvôli nevhodným topánkam uľavujete a došľapujú inak, než máte, sa mení držanie tela a chrbtica začína dosť trpieť. Ako si teda na leto vybrať správnu a zdravú obuv?

slovakia

left justify in out

Už sa nemôžete dočkať, až celé prázdniny prechodíte v žabkách alebo sandáloch? Možno si to rozmyslíte, až si prečítate nasledujúce riadky.

 

Predovšetkým pohodlie

 

Letná obuv by mala na nohe hlavne dobre držať. To znamená, že žabky, papuče a väčšina modelov plastovej obuvi sú skvelé k bazénu a na záhradu, ale pri dlhšom nosení spôsobujú deformity prstov.

 

Je to preto, že na nohe nedržia samy, a aby neskĺzli, Krčíte prsty. Môžu vás teda potom bolieť päty alebo priečna klenba. Miestom, kde má byť noha fixovaná, je totiž priehlavok a členok, nie prednožie, 

 

Čo keď nosím ortopedické vložky?

 

Keď nenájdete vhodnú letná obuv, do ktorej sa bez problémov zmestia, dá sa do topánok vlepiť aspoň podpora pozdĺžnej klenby. Tá je bežne k dostaniu napríklad v predajniach zdravotníckych potrieb.

 

Ako vyzerajú ideálne letné sandále?

 

Pásky na prednej časti chodidla by nemali viesť cez prsty, ale cez kĺby prstov - to sú tie medzi zánártnými kosťami a prvými články prstov nôh. Najvhodnejšie topánky potom nájdete skôr medzi športovou obuvou, len málokedy medzi takzvanou módnou obuvou.

 

Pozor na kožu: Aké kožné choroby vám v lete hrozia?

 

Sú zdravé barefoot topánky?

 

Čoraz viac ľudí propaguje topánky takzvané "barefoot" (bosá noha). Sú vyrobené tak, aby chodenie v nich nohu čo najmenej obmedzovalo a čo najviac pripomínalo chôdzu naboso. Pokiaľ chcete na túto takzvanú minimalistickú obuv prejsť, potom musíte hlavne používať zdravý sedliacky rozum. S týmto typom obuvi totiž začnete používať svaly, ktoré v bežných topánkach moc používať nemusíte. Preto je potrebné počúvať telo a prechádzať na iný typ obuvi postupne.

 

Najskôr začnite nohy posilňovať a pravidelne po námahe masírovať a preťahovať. Až potom prejdite na chôdzu naboso. Dobu nosenia zároveň predlžujte postupne a spočiatku dávajte prednosť prírodným povrchom. Ak vás vedľa svalov budú počas prechodnej fázy výraznejšie bolieť aj kĺby, je vhodné nechať si nohy odborne vyšetriť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies