Je lepšia pre náš organizmus káva horúca, alebo studená? Vedci zistili tieto zaujímavosti

NETKY.SK • 7 December 2018, 15:34 • 2 min
Je lepšia pre náš organizmus káva horúca, alebo studená? Vedci zistili tieto zaujímavosti

Kým si v lete doprajeme lahodnú chuť ľadovej kávy, v zimných mesiacoch volíme radšej "latéčka" alebo flat white. Aký je rozdiel medzi studenou a teplou kávou? Neničí chladná teplota pozitívne vlastnosti kávy?

slovakia

left justify in out

Štúdia, o ktorej hovoríme, bola publikovaná v časopise Scientific Reports a stoja za ňou výskumníci z Univerzity Thomasa Jeffersona vo Filadelfii. Americkí experti porovnávali kyslosť a antioxidačnú aktivitu teplej a studenej kávy. Dobrú správu máme hlavne pre vyznávačov horúcej kávy. Ukázalo sa totiž, že jej pitie poskytuje pre náš organizmus vyššiu úroveň antioxidačnej aktivity.

 

Káva môže ochrániť vašu pečeň. Aké ďalšie výhody má jej pitie?

 

Pre vysvetlenie uvádzame, že sa predpokladá, že práve antioxidanty sa podieľajú na často uvádzaných zdravotných pozitívach jedného z najobľúbenejších nápojov na svete. Jedná sa o prevenciu srdcových ťažkostí, cukrovky a s tým spojenej predčasnej smrti. Horúca káva je tak pre nás podľa tejto štúdie skutočne fajn. No, nie je to úžasná správa?

 

Radšej ale ešte prehnane nejasajme. Autori štúdie v nej totiž sami uvádzajú, že sú potrebné ešte ďalšie výskumy, ktoré jasne potvrdia, že sila antioxidačných účinkov kávy sa dá merať podľa jej teploty, spôsobu a dĺžky varenia. Kyslosť kávy bola u tej studenej aj u tej teplej veľmi podobná.

 

img

 

Pritom staršie výskumy uvádzali, že tá studená je menej kyslá než teplá, a preto je vraj vhodnejšie pre naše zažívanie. Zrejme to ale nie je pravda. Podľa novej štúdie je tak hladina pH u studenej aj teplej kávy veľmi podobná a pohybuje sa v rozmedzí od 4,85 do 5,13. Takže ak ste kvôli vyššie uvedeným dôvodom radšej svoju obľúbenú šálku teplej kávy oželeli, robili ste to s najväčšou pravdepodobnosťou zbytočne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies