Je fajčenie elektronických cigariet zdravšie? Medici sú skeptickí

NETKY.SK • 24 August 2015, 16:18 • 2 min
Je fajčenie elektronických cigariet zdravšie? Medici sú skeptickí

BRATISLAVA - Mnohí alternatívni fajčiari sa domnievajú, že fajčenie elektronických cigariet tzv. vaporizérov, je zdravšie ako klasické tabakové cigarety.

slovakia

left justify in out

,,Vaping“, na rozdiel od fajčenia, prebieha inhaláciou odparenej kvapaliny obsahujúcej vodu a nikotín, na báze propylénglykolu alebo rastlinného glycerínu s rôznou arómou - príchuťou. A práve absencia dymu je to, čo mnohých užívateľov elektronických cigariet presviedča o ich neškodnosti.  

Lekári a vedci už roky upozorňujú na silnú koreláciu medzi cigaretovým dymom a rakovinou v súvislosti s tým, že fajčenie spôsobuje mutáciu buniek v pľúcach, čo postupne vedie k rakovine pľúc. Fajčenie je tiež spájané s respiračným a kardiovaskulárnym ochorením. Odborníci ako škodcu uvádzajú cigaretový dym, ktorý obsahuje toxické chemické látky, ako je kyanid, benzén, formaldehyd, metanol, acetylén a amoniak, decht, oxid uhoľnatý a oxidy dusíka.

 

Vaporizéru je zatiaľ vyčítaných o mnoho menej škodlivých chemikálii a to najmä propylénglykol, používaný aj na vytvorenie divadelného dymu, ktorý dráždi oči a spôsobuje respiračné infekcie. Výskumníci tiež kritizujú chemické príchute v náplniach, pochádzajúce z potravinového priemyslu. Odvolávajú sa na to, že tieto látky sú určené na jedenie a nie inhalovanie, čo môže mať negatívne dráždivé účinky na dýchacie orgány. Bezpečnosť zdravia je tak aj v prípade elektronického fajčenia relatívna.

 

Niektorí medici na vaporizéroch oceňujú absenciu mnohých škodlivých látok, no zároveň téme ponechávajú otvorený záver, nakoľko účinky tejto novinky nie sú úplne preskúmané z dlhodobého hľadiska. Zhodli sa však na tom, že bez ohľadu na množstvo škodlivín nerieši problém závislosti od nikotínu. O tému sa zaujímajú aj niektorí ekonomický analytici, ktorí za kritikou elektronického fajčenia vidia konkurenčný boj tabakových spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies