Je chybou myslieť si, že chrípku môžete dostať len raz za sezónu, potrápiť vás môže i viackrát

NETKY.SK • 15 Október 2018, 09:11 • 2 min
Je chybou myslieť si, že chrípku môžete dostať len raz za sezónu, potrápiť vás môže i viackrát

BRATISLAVA - Za chrípkovú sezónu sa považuje obdobie od októbra do apríla. V tomto čase nákaza prekvapí mnohých ľudí. Tí si však následne môžu myslieť, že tým sa na zbytok sezóny stávajú voči tomuto ochoreniu imúnni. To ale nie je pravda.

slovakia

left justify in out

„Vírus chrípky je premenlivý a existuje viacero typov vírusov. Preto sa nedá vylúčiť, že chrípkou sa dá nakaziť viackrát za sezónu,“ varuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

 

„Medzi ľuďmi počas sezóny cirkulujú viaceré typy vírusov chrípky a imunita voči jednému nemusí chrániť pred druhým,“ dopĺňa. Preto odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie každú sezónu pripravujú novú chrípkovú vakcínu. Očkovanie proti chrípke hradia všetky zdravotné poisťovne a podľa ÚVZ SR ho treba absolvovať v októbri alebo v novembri, aby sa včas vytvorili protilátky.

 

Chrípka patrí medzi najčastejšie ľudské infekčné choroby, ÚVZ SR však varuje, že nejde o banálne ochorenie. „Je vysoko nákazlivá a rýchlo sa šíri. Nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou. V niektorých prípadoch môže mať chrípka vážny priebeh s komplikáciami. Vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, čo uľahčuje jej bakteriálnu infekciu. Tak môžu vzniknúť bakteriálne zápaly ucha, prínosových a čelových dutín, nosa, priedušiek a zápal pľúc.“

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Očkovanie ÚVZ SR odporúča najmä ľuďom vo vysokom riziku vzniku závažných komplikácií chrípky. Sú to predovšetkým staršie osoby, ľudia s chronickými ochoreniami (srdcovo-cievnymi, pľúcnymi, metabolickými), osoby s oslabenou imunitou, tehotné ženy a malé deti. Komplikácie často vyžadujú hospitalizáciu v nemocnici a u vysoko rizikových osôb môžu spôsobiť až ohrozenie života.

 

img

Zdroj: TASR

 

Keďže vírus chrípky prežije na niektorých povrchoch aj dva dni, základnou prevenciou ochorenia je časté umývanie rúk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies