Je čas skontrolovať si platnosť zbrojného preukazu

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 09:39 • 2 min
Je čas skontrolovať si platnosť zbrojného preukazu

BRATISLAVA - Polícia eviduje 29 352 držiteľov zbrojných preukazov, ktorým sa tento rok končí platnosť. Týmto držiteľom vyplývajú zo zákona o strelných zbraniach a strelive niektoré povinnosti.

slovakia

left justify in out

"Preto opätovne pripomíname, že je najvyšší čas skontrolovať si platnosť zbrojného preukazu," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

 

Žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu treba podať najneskôr 30 dní pred skončením platnosti zbrojného preukazu. "Pred vydaním nového preukazu policajný útvar hodnotí zdravotnú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo, bezúhonnosť a spoľahlivosť žiadateľa ako aj odôvodnenie potreby naďalej držať alebo nosiť zbraň a strelivo," vysvetlila hovorkyňa. V prípade držiteľov zbrojného preukazu skupiny A alebo C, ktorí ho potrebujú v zamestnaní, policajný útvar hodnotí pred vydaním nového preukazu aj psychickú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo. Držiteľ zbrojného preukazu je povinný odovzdať neplatný zbrojný preukaz tomu policajnému útvaru, ktorý ho vydal. Treba to urobiť do siedmich dní od zániku jeho platnosti. 

 

Psychologickému vyšetreniu sa musia pri opätovnom vydávaní preukazu alebo v súvislosti s preskúmaním zdravotnej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo podrobiť držitelia zbrojných preukazov skupiny B, C, D, E alebo F, ktorí ho dostali podľa osobitného predpisu a do 30. apríla 2011 psychologickým vyšetrením neprešli. Neplatí to pre osobu, ktorá v čase podania žiadosti dosiahla 62 rokov. 

 

Polícia upozorňuje, že porušenie spomínaných povinností je priestupkom, za ktorý možno udeliť pokutu do 663 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona