Je Bitcoin zlý pre hráčov?

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 20:00 • 2 min
Je Bitcoin zlý pre hráčov?

LONDÝN – Kryptomeny aj naďalej získavajú na popularite medzi čoraz širšími masami používateľov a začínajú mať významné postavenie vo virtuálnom svete. Je však pravdepodobné, že tento trend bude mať v budúcnosti aj neočakávané dopady.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bitcoin je najväčšia digitálna mena na svete podľa trhovej kapitalizácie. Viac používateľov tejto kryptomeny znamená väčší a konkurenčnejší trh, ktorý sa prejavuje aj tým, že platiť Bitcoinom môžete na čoraz netradičnejších miestach. Nemusíte tak už meniť svoje Bitcoiny na tradičné meny a postupom času sa tak môžu tieto platby stať úplne bežnou súčasťou všedných dní.


So zvýšeným dopytom po Bitcoinoch prichádzajú aj noví ťažiari, ktorí dúfajú, že sa im podarí na tomto trende zarobiť. Na druhej strane má tento vývoj negatívny dopad na už existujúce skupiny, ako napríklad počítačoví hráči.

 

img

 

Ťažba a počítačové hry

Možno si poviete, že prečo by rast Bitcoinu mal negatívne vplývať na hráčsku komunitu? Je to kvôli rastúcim nákladom na počítačový hardvér, konkrétne stúpajúce ceny grafických kariet. Ťažiari totiž k svojej práci potrebujú výkonné grafické karty, ktoré sa tak stávajú nedostupnými pre hráčov a najmä sú čoraz drahšie kvôli rastúcemu dopytu.

Ťažba je proces, pomocou ktorého sa vytvárajú nové Bitcoiny. Prívrženci digitálnych mien často uprednostňujú decentralizovaný status týchto mien a fakt, že každý s dostatočne výkonným počítačom môže takýmto spôsobom získavať Bitcoiny.

Profesionálni aj amatérski ťažiari po celom svete vytvárajú skupiny, ktoré sa spoločne podieľajú na komplikovaných matematických problémoch, za ktoré sú odmeňovaní Bitcoinami. Ťažiarske súpravy využívajú špecializované grafické karty, ako napr. AMD RX 400/500, a rastúci záujem o ťažbu zvýšil aj dopyt po týchto zariadeniach. Mnoho maloobchodných predajcov vypredalo všetky zásoby a keď sa aj niekde objavia, tak sa predávajú za oveľa vyššie ceny ako obyčajne.

 

img

 

Hráči sú pod tlakom

Počítačoví hráči používajú podobné grafické karty, avšak na úplne iný účel. Mnohí z nich pocítili nárast cien týchto kariet a iného hardvéru, ktorý potrebujú k zabezpečeniu dostatočného výkonu na moderné počítačové hry.

Spoločnosť ASUS, jeden z najväčších výrobcov grafických kariet, nedávno oznámila plán na uvedenie novej série produktov so zameraním na ťažbu kryptomien. To by mohlo viesť k vytvoreniu nových tried grafických kariet s rôznymi zameraniami v závislosti od toho, či používateľ chce ťažiť alebo sa hrať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies