J.ČARNOGURSKÝ: Ak by som bol v druhom kole s R. Ficom, mal by som šance

NETKY.SK • 15 December 2013, 13:28 • 2 min
J.ČARNOGURSKÝ: Ak by som bol v druhom kole s R. Ficom, mal by som šance

BRATISLAVA - Občiansky kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský si myslí, že ak by postúpil do druhého kola volieb a jeho súperom by bol Robert Fico (Smer-SD), mal by šance vo voľbách zvíťaziť. Čarnogurský to uviedol v dnešnej diskusnej relácii TA3 V Politike.

slovakia

left justify in out

Čarnogurský si myslí, že voliči Smeru by Fica chceli skôr udržať ako predsedu strany a premiéra. "Z ostatných kandidátov som pre voličov Smeru najprijateľnejší a ak by sa k tomu pridala aj podpora pravicových voličov, mohlo by to vyjsť," uviedol Čarnogurský.

V prípade zvolenia by chcel Čarnogurský zvýšiť kredibilitu prezidentského úradu. "Aby ľudia cítili, že ak sa im inde nevenujú, tak prezidentský úrad sa bude o ich problémy zaujímať," uviedol. Ako nový prezident by si dal predložiť fakty o riešení desiatich najzávažnejších prípadov, s ktorými sa na prezidentský úrad obrátili občania.

Jeho partner v diskusii, kandidát Strany maďarskej komunity (SMK) Gyula Bárdos uviedol, že rozhodnutie strany SMK postaviť do prezidentských volieb svojho kandidáta, vzišlo z úspechu strany vo voľbách do VÚC i vďaka slovám premiéra na adresu predsedu SMK Józsefa Berényiho pred druhým kolom volieb v Trnavskom kraji. "Jeho slová o tom, aby sa nestalo, že sa Maďar stane predsedom trnavského VÚC boli takou poslednou kvapkou, ktorá nás motivovala ísť do volieb, ukázať, že aj my sme tu, že aj my sem patríme," povedal Bárdos. Odmietol však úvahu, že ako kandidát sa bude prioritne zameriavať na témy maďarsko-slovenských vzťahov. "No aj o týchto témach chcem hovoriť," uviedol Bárdos. Ako príklad spomenul prípad Hedvigy Malinovej či Tešedíkovo. "O týchto témach sa nebude hovoriť, ak v prezidentských voľbách nebude kandidát menšiny," povedal Bárdos. Dodal, že chce zastupovať a hovoriť o problematike menšín v kontexte všetkých národnostných menšín v Slovenskej republike.

Obaja kandidáti sa vyjadrili aj k téme financovania svojej kampane. Ján Čarnogurský priznal, že doteraz minul na kampaň 30.000 eur, ktoré pochádzali z jeho vlastných a rodinných úspor i sponzorských príspevkov. Z rovnakých zdrojov by sa mala financovať celá kampaň. Čarnogurský jej náklady odhadol na 100.000 eur. Bárdos povedal, že kampaň bude financovaná prostredníctvom úveru, ktorý si zoberie SMK.

O Prezidentský palác má v súčasnosti záujem 13 uchádzačov. Okrem oficiálneho kandidáta SMK Gyulu Bárdosa a občianskeho kandidáta Jána Čarnogurského oznámil kandidatúru Pavol Hrušovský (nominant KDH a Most-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka i podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Tiež Peter Osuský zo SaS, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a Milan Kňažko. Smer-SD zatiaľ nenavrhol nikoho, najčastejšie sa spomína premiér Robert Fico.

Prezidentské voľby budú na jar 2014. Súčasnej hlave štátu, Ivanovi Gašparovičovi, sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný nový prezident SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies