Jazyky menšín sa používajú málo na školách, úradoch aj súdoch

NETKY.SK • 9 Január 2017, 13:28 • 2 min
Jazyky menšín sa používajú málo na školách, úradoch aj súdoch

BRATISLAVA – S výnimkou maďarského jazyka nezabezpečuje súčasná ponuka v slovenskom školskom systéme systematické vzdelávanie v menšinových jazykoch na všetkých stupňoch škôl.

slovakia

left justify in out

Podľa Európskeho výboru expertov Charty regionálnych alebo menšinových jazykov je nedostatočná aj príprava učiteľov, najmä tých, ktorí majú vyučovať predmety v menšinovom jazyku. Vyplýva to zo Správy o priebehu a výsledkoch štvrtého kola monitorovania úrovne implementácie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov v Slovenskej republike, ktorú vlády predkladá ministerstvo zahraničných vecí. Tá by ju mala prerokovať na svojej 41. schôdzi v stredu 11. januára.

 

Zo správy ďalej vyplýva, že výbor expertov odporúča zaviesť v SR osobitné opatrenia, aby sa zabezpečilo zachovanie a rozvoj vyučovania v menšinových jazykoch a samostatnej výučby menšinových jazykov. Najmenej pozornosti venuje SR podľa nich bulharskému, chorvátskemu a poľskému jazyku, ktorými hovorí v SR najmenej ľudí. Nemčina sa vyučuje prevažne ako cudzí jazyk aj napriek tomu, že je na Slovensku menšinovým jazykom, ukrajinčina a rusínčina strácajú svoj vplyv. Neustále zaraďovanie rómskych detí do špeciálnych škôl miesto obyčajných nepomáha podľa európskych expertov ani rozvoju rómskeho jazyka, ktorý by sa mohol vyučovať v rámci systému škôl celoplošne. Výbor ďalej tvrdí, že v praxi platná legislatíva neumožňuje používanie týchto menšinových jazykov ani v administratíve.

 

Výbor tiež navrhuje zlepšiť legislatívnu úpravu a podporiť používanie menšinových jazykov na súdoch, napríklad v trestnom konaní, bez ohľadu na znalosť slovenského jazyka príslušníkov menšín. Zlepšiť by malo podľa nich Slovensko aj vysielanie v menšinových jazykoch vo verejnom rozhlase a televízií, ale aj v súkromných rozhlasových a TV staniciach, kde menšinové jazyky nemajú žiaden priestor. "S výnimkou maďarského jazyka neexistuje vydávanie týždenníkov. Bulharčina, chorvátčina, nemčina a poľština sú v televízii zastúpené v malej miere,“ píše sa v správe.

 

Výbor však pozitívne zhodnotil oblasť kultúry – tá podľa neho poskytuje menšinám na ich činnosť dostatok finančných prostriedkov, ale aj podporuje sieť múzeí menšinových kultúr. V prípade niektorých menšinových jazykov, ako sú maďarčina, rómčina a ukrajinčina, podporuje SR aj ich prezentáciu na kultúrnych podujatiach v zahraničí.

 

S niektorými tvrdeniami Výboru expertov však Slovensko nesúhlasí, napríklad s legislatívnym obmedzovaním používania menšinových jazykov. Zo správy vyplýva, že Slovenská republika už v minulosti prijala legislatívne opatrenia, ktorými sa uvedené nedostatky zo slovenského právneho systému odstránili a plne vyhovujú požiadavkám európskeho práva. Rezort zahraničia tiež zdôraznil, že v roku 2015 uznala SR za menšinové jazyky aj ruštinu a srbčinu.

 

Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov je medzinárodná zmluva prijatá Výborom ministrov Rady Európy v roku 1992. Platnosť nadobudla v marci 1998. Slovensko ju podpísalo 20. februára 2001 v Štrasburgu, následne v júli toho istého roka ju ratifikoval vtedajší prezident Rudolf Schuster. Pre SR nadobudla platnosť 1. januára 2002.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies