Jazyky menšín ovláda stále menej zamestnancov obecných úradov

NETKY.SK • 3 Január 2017, 15:36 • 2 min
Jazyky menšín ovláda stále menej zamestnancov obecných úradov

BRATISLAVA – Stále menej zamestnancov obecných úradov ovláda jazyky národnostných menšín na Slovensku. Najväčší pokles nastal pri znalosti rómskeho a nemeckého jazyka.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo Správy o stave používania jazykov národnostných menšín na území Slovenskej republiky za obdobie rokov 2015 a 2016. Na rokovanie vlády ju v decembri 2016 predložil úrad vlády SR po tretíkrát. Správu vypracoval spolu s Úradom splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.


Zo správy ďalej vyplýva, že kým celková znalosť maďarského jazyka klesla od roku 2012 len o jedno percento, a to z 88 na 87 percent, znalosť rómskeho jazyka zamestnancov úradov klesla z 26 na 10 percent. Pokles znalosti zaznamenali aj pri rusínskom jazyku o štyri percentá (92 %), pri ukrajinskom jazyku o 13 percent (67 %). Najhoršie sú na tom zamestnanci pracujúci na úradoch v obciach s nemeckou menšinou, ich znalosť nemčiny totiž klesla zo 100 na nula percent.


Na získanie týchto informácií uskutočnili Úrad vlády SR a Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny dotazníkový prieskum pozostávajúci zo 74 otázok. V ňom v auguste minulého roka oslovili spolu 763 respondentov, z toho 638 obcí, v ktorých občania Slovenskej republiky patriaci k národnostnej menšine tvoria najmenej 20 percent obyvateľstva. Do prieskumu zapojili aj šesť samosprávnych krajov, 85 orgánov štátnej správy, 28 okresných riaditeľstiev Policajného zboru a šesť okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru. Zber dát uskutočnili od augusta do októbra 2016.


Z prieskumu tiež vyplýva, že vytváranie podmienok pre používanie jazyka národnostnej menšiny v úradnom styku hodnotilo 401 obcí (66 %) ako bezproblémové, 120 obcí (20 %) ako čiastočne problémové a 42 obcí (7 %) ako problémové. Ako dôvody uvádzali obce nedostatočné množstvo finančných prostriedkov, nedostatočnú odbornú podporu, nedostatočný počet kvalifikovaných zamestnancov, nedostatok času a zamestnancov či neznalosť odbornej terminológie jazyka národnostnej menšiny.


Keďže podľa zákona o používaní jazyka národnostných menšín orgány štátnej správy nie sú povinné používať v úradnom styku jazyk národnostnej menšiny, nevylučuje to možnosť, že ho ovládajú. Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny oslovil spolu 85 orgánov štátnej správy, najmä okresné, daňové a colné úrady, úrady práce, sociálnych vecí a rodiny, regionálne veterinárne a potravinové správy, úrady verejného zdravotníctva a štátne archívy. Výsledky prieskumu ukázali, že z celkového počtu 3 607 zamestnancov orgánov štátnej správy 936 zamestnancov (26 %) jazyk národnostnej menšiny ovláda slovom aj písmom a 681 (19 %) slovom. Štátna správa tak zabezpečuje komunikáciu s národnostnými menšinami prostredníctvom svojich zamestnancov alebo prostredníctvom tlmočníkov a prekladateľov.

 

Zo správy tiež vyplýva, že z 28 oslovených policajných riaditeľstiev zaslalo úradu splnomocnenca správne vyplnené dotazníky 18 z nich. Z 2 206 policajtov na týchto 18 oddeleniach ovláda menšinový národnostný jazyk slovom aj písmom 387 policajtov a 350 slovom. Na 13 z týchto oddelení používajú pri riešení svojich úloh jazyky národnostných menšín prostredníctvom svojich zamestnancov alebo prostredníctvom prekladateľov a tlmočníkov. Dve oddelenia využívajú pri styku s menšinami komunitných pracovníkov. Ostatné tri používajú len štátny jazyk.


Okrem zisťovania stavu používania jazykov národnostných menšín v úradnom styku sa prieskum zameral na šesť ďalších tematických okruhov – označenia v jazyku menšiny, dvojjazyčné dokumenty, rokovania orgánov územnej samosprávy, informovanie verejnosti, oblasť verejného styku a záverečné otázky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies