Jaziriho brat potvrdil politický nátlak

NETKY.SK • 15 Október 2013, 16:08 • 2 min
Jaziriho brat potvrdil politický nátlak

TUNIS - Brat a zároveň manažér tuniského tenistu Maleka Jaziriho Amir potvrdil, že jeho súrodenec čelil minulý týždeň počas challengeru ATP v uzbeckom Taškente politicky motivovanému nátlaku zo strany štátnych inštitúcií.

slovakia

left justify in out

Malek Jaziri v piatok nenastúpil na štvrťfinále dvojhry proti Izraelčanovi Amirovi Weintraubovi oficiálne pre zranenie kolena. Viaceré špecializované weby však upozornili, že skutočným dôvodom bolo nariadenie autorít krajiny, ktorá v blízkovýchodnom teritóriu podporuje Palestínu. Tuniský minister športu Tarak Dhiab zakázal reprezentantom tejto krajiny nastupovať proti Izraelčanom.

"Toto rozhodnutie bolo šokujúce, pretože vnieslo politiku do športu. Sme totálne proti takýmto praktikám. Malek je prvá obeť, tenis je jeho život i živobytie," povedal Amir Jaziri pre agentúru AFP, ale zároveň upozornil: "Aby bolo jasno, odhlásil sa zo zdravotných dôvodov. Rozcvičil sa, čosi nebolo v poriadku a lekár mu našiel opuch kolena. Dostali sme však nariadenie nehrať. Bol to email od národnej tenisovej federácie, konkrétne jej športového riaditeľa, ktorý tlmočil požiadavku od Riadha Azaieza z rezortného ministerstva." Podľa AFP však ministerstvo odmietlo takúto verziu a uviedlo, že išlo o iniciatívu tenisových funkcionárov. Amir Jaziri odmietol špekulovať o tom, či by jeho brat nastúpil, ak by bol fit.

Sprievodnou kuriozitou je skutočnosť, že Jaziri a Weintraub sú členmi rovnakého severoparížskeho klubu Sarcelles Tennis. Dvadsaťdeväťročný Tunisan, 165. v renkingu, po storne svojho štartu odmietol komunikovať so zástupcami médií. Tuniská tlač uvítala udalosť. "Prišiel o možnosť získať ďalšie body do rebríčka, ale vyslúžil si rešpekt a zachoval si česť. História si zapamätá odvážne rozhodnutia. Jaziri urobil správnu voľbu," napísal denník La Presse.

"Tenis obvykle nie je v epicentre pozornosti tuniských médií. To, čo sa stalo teraz, je len súčasť predvolebnej kampane, niekto si prihrial polievočku," povzdychol si Amir Jaziri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies