Jay Z uspel v spore o použitie časti piesne Hook & Sling

NETKY.SK • 10 December 2014, 16:01 • 2 min
Jay Z uspel v spore o použitie časti piesne Hook & Sling

USA - Federálny súd v New Yorku zamietol žalobu voči americkému rapperovi Jay Z, ktorú naňho podali predstavitelia spoločnosti TufAmerica za neoprávnené použitie časti piesne zosnulého speváka Eddieho Boa s názvom Hook & Sling z roku 1969 v skladbe Run This Town. Tá sa nachádza na rapperovom albume The Blueprint 3 (2009).

slovakia

left justify in out

Rapper v skladbe použil iba slovíčko "oh", ktoré sudca Lewis Kaplan označil za natoľko jednoduché a bežné, že si nezaslúži právnu ochranu. Predstavitelia spomínanej spoločnosti podali žalobu ešte vlani v novembri, pričom požadovali bližšie nešpecifikované odškodné a tiež zákaz ďalšej distribúcie piesne, na ktorej sa podieľali aj Kanye West, Rihanna a producent No I.D.. Žalobe okrem samotného autora skladby čelili aj jeho vydavateľstvo Roc-A-Fella Records a spoločnosti LLC a Atlantic Recording Corporation. Jay Z však v septembri podal žiadosť o zamietnutie žaloby a sudca mu vyhovel. 

 

Štyridsaťpäťročný Jay Z, vlastným menom Shawn Corey Carter, sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1989. Debutoval však až v roku 1996, keď vydal album Reasonable Doubt. Ten je spolu s nahrávkou The Blueprint (2001) v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias podľa magazínu Rolling Stone. V súčasnosti má na svojom konte dvanásť sóloviek, dva spoločné albumy so spevákom R. Kellym a po jednom s rockovou kapelou Linkin Park a rapperom Kanyem Westom. Okrem toho vydal viacero kompilácií a zatiaľ získal 19 cien Grammy. Jay Z je podľa magazínu Billboard desiatym najúspešnejším interpretom rokov 2000 až 2009. S aktuálnou štúdiovkou Magna Carta... Holy Grail (2013) sa mu po prvý raz podarilo dobyť britský albumový rebríček. Jeho manželkou je speváčka Beyoncé, ktorá mu v januári 2012 porodila dcéru Blue Ivy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies