JAVYS prepravil vyhorené jadrové palivo z Mochoviec do Jaslovských Bohuníc

NETKY.SK • 25 September 2013, 14:35 • 2 min
JAVYS prepravil vyhorené jadrové palivo z Mochoviec do Jaslovských Bohuníc

BRATISLAVA - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., Bratislava (JAVYS) dnes zrealizovala prepravu vyhoreného jadrového paliva z jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) do Medziskladu vyhoreného jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach (EBO). Informoval o tom hovorca spoločnosti JAVYS Dobroslav Dobák.

slovakia

left justify in out

JAVYS podľa jeho informácií prepravil za prísnych bezpečnostných opatrení po železnici v dvoch špeciálnych kontajneroch spolu 96 palivových článkov. "Preprava bola vykonaná bezpečne, spoľahlivo a v súlade s legislatívnymi požiadavkami. Boli dodržané podmienky platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoreného jadrového paliva vydaných Úradom jadrového dozoru SR. Inšpektori tohto úradu a ďalších dozorných orgánov vykonávali priamy dozor nad prepravou. Preprava sa zrealizovala v súčinnosti so zložkami ministerstiev hospodárstva, dopravy a vnútra."

Transport a skladovanie vyhoreného jadrového paliva je podľa Dobáka jednou z činností, ktoré JAVYS vykonáva. Poskytuje ju ako službu pre Slovenské elektrárne, a. s. "JAVYS dbá o to, aby všetky svoje činnosti vykonával zodpovedne, s maximálnym ohľadom na životné prostredie a pri zachovaní vysokého štandardu jadrovej bezpečnosti," ubezpečil.

Poslaním a. s. Jadrová a vyraďovacia spoločnosť je najmä prevádzkovanie, udržiavanie a vyraďovanie jadrových zariadení, nakladanie s vyhoreným jadrovým palivom, ako aj poskytovanie jadrových služieb v oblasti nakladania s rádioaktívnymi odpadmi. Jediným akcionárom spoločnosti je Ministerstvo hospodárstva SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona