Javorčíková: Zmeny, ktoré robí Žitňanská, majú značný spoločenský presah

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 16:23 • 2 min
Javorčíková: Zmeny, ktoré robí Žitňanská, majú značný spoločenský presah

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská má od nastúpenia do funkcie jasnú koncepciu cieľov, ktoré mieni v tomto volebnom období dosiahnuť, konštatovala pre agentúru SITA prezidentka združenia sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková v súvislosti s ročným pôsobením ministerky v rezorte.

slovakia

left justify in out

Vyzdvihla, že všetky závažnejšie zmeny v súdnictve konzultuje so zástupcami sudcov a tretím sektorom a pre svoje rozhodnutia sa snaží mať relevantné podklady. Legislatívna činnosť ministerstva pod vedením Lucie Žitňanskej má značný spoločenský presah a ovplyvňuje dôležité oblasti výkonu verejnej moci. Podstatné v tejto súvislosti je aj to, že pre zmeny zákonov ministerka dokáže získať širokú, na slovenské pomery často neobvyklú politickú podporu v parlamente, zdôraznila.

Podľa Javorčíkovej až budúcnosť ukáže najmä správnosť prijatých zmien v justícii, predovšetkým v statusových zákonoch sudcov. Tie zavádzajú hromadné výberové konania na sudcov, profesionalizujú hodnotiace senáty a disciplinárne senáty zverujú do kompetencie Súdnej rady SR. Žiaden dobrý zákon bez jeho účinnej realizácie neprinesie očakávaný výsledok, dodala. Za veľmi dôležité považuje prezidentka ZOJ výsledky pripravovaného auditu na súdoch z hľadiska ich zaťaženosti počtom nevybavených vecí a náročnosti súdnej agendy, s ktorou pracujú. Výsledky auditu budú základom pre určenie optimálneho počtu sudcov na jednotlivých súdoch a súčasne aj pomocného administratívneho aparátu. Dobré nastavenie týchto zmien by mohlo veľmi účinne ovplyvniť efektívnejšie fungovanie justície v budúcnosti, dodala.

Šéfka Súdnej rady SR Jana Bajánková v súvislosti s ročným pôsobením nového vedenia ministerstva uviedla, že aj po zmene vo vedení rezortu súdna rada pokračovala v korektnej spolupráci s ministerstvom. Oceňuje najmä, že predstavitelia súdnej moci a osobitne Súdnej rady SR sú pravidelne prizývaní na konzultácie k témam týkajúcim sa súdnej moci. „Napriek tomu, že sa nie vždy zhodneme v jednotlivých riešeniach, faktom je, že ostal zachovaný potrebný priestor pre odborný dialóg,“ zdôraznila Bajánková pre agentúru SITA. Pozitívne oceňuje najmä zámer ministerstva na odľahčenie súdov od niektorých úloh, ktoré priamo nesúvisia s rozhodovaním napríklad v oblasti exekučného konania. Naopak, rezervy vidí šéfka súdnej rady naďalej najmä v oblasti vytvárania podmienok pre praktické implementovanie prijatých reforiem a efektívne fungovania súdnictva, a to najmä pokiaľ ide o počet sudcov. Toto je oblasť, ktorú je potrebné prioritne riešiť, dodala.

Programové vyhlásenie vlády v oblasti spravodlivosti sa plní, postupujeme podľa plánu. Predložili sme protischránkový zákon, novú právnu úpravu exekúcií, upomínacieho rozkazu a osobného bankrotu. Vládou už prešli aj novely sudcovských zákon a ideme podľa plánu, uviedla ministerka Lucia Žitňanská pri krátkom odpočte práce jej rezortu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies