Javorčík: SR už má vytvorený základný tím na predsedníctvo v EÚ

NETKY.SK • 22 Február 2014, 11:20 • 2 min
Javorčík: SR už má vytvorený základný tím na predsedníctvo v EÚ

BRATISLAVA – Slovensko už má vytvorený základný tím, ktorý bude zapojený do výkonu predsedníctva v Európskej únii v druhej polovici roku 2016. Do neho nebudú zainteresované iba ministerstvá, ale aj Národná rada SR, Úrad priemyselného vlastníctva, Generálna prokuratúra SR, Úrad na ochranu osobných údajov, ako aj iné úrady.

slovakia

left justify in out

"Tento tím pozostáva z približne 700 ľudí s tým, že máme presne definované mená tých, ktorí budú predsedami jednotlivých pracovných skupín v Rade Európskej únie, ich zástupcov a tiež tzv. podporný tím na jednotlivých ministerstvách," ozrejmil pre TASR štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík.

S prípravnou fázou predsedníctva začala SR v roku 2012, koncom minulého roka ukončila úvodnú, teda iniciačnú fázu. Momentálne sa nachádza v realizačnej. Od marca sa rozbehne vzdelávací program zameraný na jazykovú prípravu a rôzne špecifické zručnosti týkajúce sa negociácie v Rade EÚ. "Ten, kto bude predsedať rokovaniam, musí veľmi dobre poznať procedurálne pravidlá a rozhodovací proces v rámci únie," podčiarkol Javorčík.

Príde tiež k prvej vlne dočasného personálneho posilnenia všetkých rezortov, ako aj Stáleho zastúpenia SR v Bruseli, ktoré bude centrálnym výkonným bodom predsedníctva. Začne sa tiež s diskusiou o obsahových prioritách predsedníckeho tria. Na podnet Slovenska sa prvé konzultácie s Holandskom a Maltou uskutočnia koncom marca.

V lete chce ministerstvo zahraničných vecí predložiť na rokovanie vlády komplexný materiál s vyčíslenými nákladmi spojenými s predsedníctvom. "Tie sa ešte budú do istej miery upravovať podľa toho, koľko bude aktivít, ako si nastavíme jednotlivé stretnutia, ale mali by sme mať seriózne číslo, ktoré sa veľmi nebude odchyľovať od reálnych nákladov," poznamenal štátny tajomník. Napríklad tento rok sú na tento účel vyčlenené tri milióny eur, z ktorých sa bude financovať personálne posilňovanie Stáleho zastúpenia a jednotlivých ministerstiev.

Podľa Javorčíka bude Slovensko využívať na niektoré aktivity aj fondy Európskej únie. Vzdelávací program zamestnancov zapojených do predsedníctva bude z veľkej časti financovaný z Európskeho sociálneho fondu. "Aj ďalšie aktivity sa budú dať zaplatiť zo štrukturálnych fondov, čím odľahčíme náš národný rozpočet, ktorý bude musieť prispieť na predsednícke náklady," pripomenul Javorčík.

Na budúci rok sa bude opätovne investovať do ľudských zdrojov. V roku 2016 sa k tomu pridajú náklady spojené s rôznymi zasadnutiami, od ministerskej po expertnú úroveň. Ich počet na Slovensku sa odhaduje na 200.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies