Javorčík: Obchodná politika USA vedie svet k väčšej otvorenosti voči Európe

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 17:46 • 2 min
Javorčík: Obchodná politika USA vedie svet k väčšej otvorenosti voči Európe

BRUSEL - Členské štáty EÚ dnes v Bruseli hodnotili prípravu a dosiahnutý pokrok pri príprave viacerých obchodných dohôd so svojimi partnermi vo svete. Najbližšie k uzavretiu je dohoda o voľnom obchode s Japonskom, uviedol veľvyslanec SR pri EÚ Peter Javorčík po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti segment pre zahraničný obchod.

slovakia

left justify in out

Slovenský diplomat pripomenul, že Rada ministrov uskutočnila celkový prehľad obchodných dohôd s rôznymi partnermi zo sveta. Od Japonska, ktoré je vzhľadom na svoju ekonomickú silu pre EÚ prioritné, až po obchodné dohody s Mexikom a MERCOSUR (spoločný trh krajín Južnej Ameriky), alebo začínajúce rokovania s Austráliou a Novým Zélandom.

 

Ide o ekonomicky zaujímavé krajiny so silným trhovým potenciálom. Členské krajiny MERCOSUR napríklad predstavujú trh v počte 220 miliónov spotrebiteľov. Podľa jeho slov najpokročilejšia je dohoda s Japonskom. Prebehlo už viacero kôl bilaterálnych rokovaní a je snaha do konca tohto roka uzavrieť dohodu na politickej úrovni.

 

Javorčík upozornil, že po politických sporoch o Dohodu o voľnom obchode EÚ-Kanada (CETA) a zmrazení Transatlantického obchodného a investičného partnerstva s USA (TTIP), dôveryhodnosť EÚ vo svete neutrpela.

 

"Dá sa povedať, že oproti situácii spred polroka, kedy sme mali ťažké rokovania k CETA, zazneli pozitívne hlasy pri hodnotení obchodnej politiky EÚ," opísal situáciu Javorčík a dodal, že EÚ vníma silnú otvorenosť zo strany svojich partnerov, aby tieto obchodné dohody boli uzavreté v čo najskoršom časovom horizonte. "Tá dynamika je tu značná a dá sa povedať, že je tu aj väčšia otvorenosť zo strany partnerov vzhľadom na americký prístup k obchodným dohodám," odkázal na politiku novej americkej administratívy.

 

Podľa jeho slov politika amerického prezidenta Donalda Trumpa (zmrazenie TTIP a odmietnutie Transpacifickej obchodnej dohody - TTP), ktorá "mení mapu obchodných vzťahov v globálnom meradle", paradoxne pre zahraničných partnerov EÚ pôsobí skôr ako motivačný faktor, sú "žičlivejší" voči otváraniu sa Európe.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies