Javorčík: Návrat k Schengenu bude pre SR priorita

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 13:18 • 2 min
Javorčík: Návrat k Schengenu bude pre SR priorita

BRATISLAVA – Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sa počas svojho šesťmesačného mandátu bude zaoberať programom Návrat k Schengenu (Back to Schengen).

slovakia

left justify in out

"Ide o  cestovnú mapu alebo plán krokov nevyhnutných na to, aby sme sa vrátili k plne funkčnému schengenskému priestoru, ktorý prechádza zaťažkávajúcou skúškou,“ povedal pre TASR stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík.

 

Ďalej uvádza, že Európska komisia tento plán navrhla začiatkom marca v súvislosti s nedostatkami v ochrane vonkajších hraníc Grécka s tým, že kým nebudú odstránené, odporučila ponechanie dočasných hraničných kontrol na vybraných úsekoch vnútorných hraníc.

 

"Návrat k Schengenu bude pre slovenské predsedníctvo absolútna priorita, pretože opak nielenže negatívne ovplyvňuje voľný pohyb osôb ako jeden z najväčších výdobytkov EÚ, ale potenciálne so sebou nesie aj dopady na ekonomiku EÚ, osobitne prihraničných regiónov,“ dodal.

 

Európska komisia podľa jeho slov odhaduje, že úplné obnovenie hraničných kontrol v rámci schengenského priestoru by okamžite vyústilo do priamych nákladov v objeme 5 až 18 miliárd eur ročne.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies