Jasovskí školáci oslávili 20 rokov vydávania školského časopisu

NETKY.SK • 4 Jún 2022, 12:00 • 2 min
Jasovskí školáci oslávili 20 rokov vydávania školského časopisu

Milá slávnosť sa udiala na Základnej škole Jasová, kde si školáci i učitelia pripomenuli dvadsať rokov od chvíle, kedy sa objavili prvé číslo školského časopisu s príznačným názvom JAŠKO – skratka Jasovskí školáci.

slovakia

left justify in out

Dnes už vážni dospeláci, pracujúci – Roman Mátyuš, Dominika Borbélyová a Janka Kočkovičová, vtedy ešte žiačka Leváková – si našli čas, aby si spoločne zaspomínali na začiatky a na rok 2002, kedy vyšlo prvé číslo školského časopisu. S úsmevom spomínali, že časopis vznikal doslova na kolene, počítače v rodinách ešte bežne neboli, takže sa robilo všetko v škole, kde predsa len bol, a časopis bol samozrejme čiernobiely.

 

img

 

Až v roku 2003 sa objavili farebné obálky, čo vtedy považovali za veľkú vec, ale samozrejme nadšenie a elán z každého nového čísla, ktoré vychádzalo štvrťročne, boli obrovské. Okrem pútavých rozhovorov a článkov na všetky možné témy si veľkú obľubu získal aj  tzv. Kupón neskúšania, ktorý môžu žiaci využiť dvakrát do roka, v prípade, že sa  nestihnú pripraviť na vyučovanie. Tento nápad by pokojne mohli kopírovať aj ostatné školské časopisy. Časom pribudol aj Kupón skúšania pre mimoriadne aktívnych žiakov, ktorí majú dostatok známok, ale predsa len je predmet a téma, z ktorej by chceli odpovedať a pani učiteľka ich s kupónom skúšania musí jednoducho vyskúšať. Verili by ste, že nevychádzajú nazmar?

 

img

 

Po odchode zakladateľov noví nadšenci

 

Zakladatelia zo školy odišli na ďalšie štúdiá a pribudli noví. Scarlett Gulbišová,  dnes pani Demovič,  Veronika Szerencsésová, Frederika Samuelová, Monika Kasášová a Miška Krasňanová. Vtedy žiačka, dnes už pani učiteľka Demovič  prezradila, že Jaško bol už vtedy jej srdcovou záležitosťou a stále ňou je.

 

img

 

Vďaka Jaškovi prežili žiaci i redaktori rôzne zaujímavé zážitky, stretli sa so zaujímavými ľuďmi. Školu navštevovali hudobné skupiny a konali sa aj  výchovné koncerty. V Jaškovi sa tak objavili rozhovory so skupinami Desmod,  The Paranoid, Alma-Art-Beatles,  so Zuzkou Smatanovou, spisovateľkou Martinou Solčanskou či s Tomi Kid Kovácsom – všetci osobne navštívili školu v Jasovej. Nechýbali však ani inšpiratívne rozhovory s pani učiteľkami Sádovskou, Skaličanovou, Valentovou, Grófovou a jediným učiteľom na škole Ladislavom Šilhavíkom.

 

Práca priniesla úspechy

 

Redaktori spolu s pani učiteľkou Petrou Koišovou, ktorá prevzala patronát nad časopisom, absolvovali aj workshopy a zapojili sa do súťaží, kde boli úspešní. Školský časopis získal rôzne ocenenia – v roku 2012 vyhral Jaško 3. miesto v celoslovenskej súťaži Pro Slavis školských časopisov. Do tejto súťaže sa zapájajú triedne aj školské časopisy nielen základných, ale aj materských, stredných, špeciálnych základných škôl a školských zariadení, dokonca aj zahraničné školy s vyučovacím jazykom slovenským. 

 

img

 

O rok neskôr získal Jaško čestné uznanie v druhej kategórii 15. ročníka Pro Slavis. V roku 2018 vyhral 1. miesto v súťaži školských časopisov, ktorú organizoval Spoločný školský úrad so sídlom vo Dvoroch nad Žitavou v spolupráci s Fakultou masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.  

 

Po rekapitulácii – oslava

 

Akáže by to bola oslava bez kultúrneho programu a torty? Všetko bolo. V hudobnom programe sa predstavili sestry Julianka a Mária Kečkéšové – členky súboru Matičiarik, Anikó Kováčová zaspievala pieseň od Kristíny Ta ne  a s tancom je pomohli priateľky a spolužiačky. Elánovskú Poslednú bosorku si strihli deviataci Jakub Kasáš, Tomáš Matkovič a Rasťo Remeň a pridali aj piesne V piatok podvečer a Spolu.

 

img

 

Súčasná riaditeľka školy Elena Gulbišová pri tejto milej slávnosti prevzala z rúk starostu obce Ladislava Poláka Pamätnú plaketu a potom nasledovalo slávnostné krájanie a ochutnávanie  jaškovskej torty.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies