Jasný víťazom volieb v Srbsku sa stala proeurópska SNS

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 07:11 • 2 min
Jasný víťazom volieb v Srbsku sa stala proeurópska SNS

BELEHRAD - Jednoznačným víťazom nedeľňajších predčasných volieb v Srbsku sa stala Srbská pokroková strana (SNS) pod vedením súčasného vicepremiéra Aleksandara Vučiča.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadov získala takmer 50 percent hlasov a mala by dosiahnuť absolútnu väčšinu v 250-člennom parlamente. Socialistická strana končiaceho premiéra Ivicu Dačiča podľa povolebných prieskumov získala 14 percent a opozičná Demokratická strana (DS) približne šesť percent. Do parlamentu by sa s približne rovnakým ziskom malo dostať aj novozaložené hnutie bývalého lídra DS a dvojnásobného exprezidenta Borisa Tadiča.

 

Štyridsaťštyriročný Vučič, minister informácií za niekdajšieho prezidenta Slobodana Miloševiča, údajne chce Tadiča do svojej vlády. SNS po jeho vymenovaní za premiéra bude disponovať dvoma najvyššími ústavnými funkciami, keďže prezidentom je od roku 2012 zakladateľ strany Tomislav Nikolič. Ten doviedol stranu k víťazstvu v minulých voľbách, v ktorých získala 24 percent. SNS tak svoj zisk v nedeľňajších voľbách viac ako zdvojnásobila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona