Jasne zadefinované postupy v súvislosti s COVID-19 sú kľúčové

NETKY.SK • 13 Apríl 2020, 16:30 • 2 min
Jasne zadefinované postupy v súvislosti s COVID-19 sú kľúčové

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje jasne zadefinované postupy a pravidlá v súvislosti s ochorením COVID-19 za dôležité a kľúčové. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

slovakia

left justify in out

Poukázala na to, že MZ SR vydalo napríklad štandardné postupy pre zdravotníkov k novému koronavírusu. Rovnako sú podľa jej slov nastavené pravidlá v systéme aj prostredníctvom hlavných odborníkov na jednotlivé oblasti, ako aj všetky metodické usmernenia.

 

Pripomenula, že rezort zriadil aj linku s telefónnym číslom 0911 989 989 pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a emailovú adresu helpdeskkorona@health.gov.sk, kam sa môžu obrátiť s otázkami.

 

Komunikačná špecialistka siete nemocníc Jana Fedáková taktiež priblížila, že odborníci siete vytvorili jednoduchý manuál, vďaka ktorému dokáže pacienta s novým koronavírusom liečiť aj neinfektológ, chirurg, očný lekár, respektíve ošetrovať sestra.

 

Generálny riaditeľ siete nemocníc Vladimír Dvorový doplnil, že spustili pandemické plány, rozdelili nemocnice na infekčnú a neinfekčnú zónu a reprofilizovali doterajšie pracoviská na tzv. COVID oddelenia.

 

"Pred našimi 11 pracoviskami sú zriadené mobilné odberové miesta, všade funguje triáž pacientov a neustále sa snažíme dopĺňať zásoby liekov a ochranných pracovných pomôcok. Časť personálu, ktorá dnes nie je pre zrušenie plánovaných operácií v nemocnici potrebná, zostáva doma v pohotovosti, aby sa neinfikovala," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona