Jaskyniari objavili poklad z obdobia vlády Alexandra Veľkého

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 16:11 • 2 min
Jaskyniari objavili poklad z obdobia vlády Alexandra Veľkého

JERUZALEM - Izraelskí jaskyniari odkryli malý poklad pozostávajúci z mincí a šperkov z obdobia vlády Alexandra Veľkého. Podľa archeológov mohli poklad ukryť utečenci počas starovekej vojny, napísala dnes agentúra Reuters,

slovakia

left justify in out

Poklad je starý asi 2300 rokov. Z obdobia vlády slávneho dobyvateľa je prvým svojho druhu, ktorý sa podarilo objaviť, povedal Eitan Klein z izraelského pamiatkového úradu.
     

Potápači objavili len minulý mesiac ešte väčší poklad pri pobreží židovského štátu - približne 2000 zlatých mincí z 11. storočia. Archeológovia dúfajú, že nález pomôže viac objasniť obdobie moslimskej nadvlády v tomto období.
     

Najnovší nález sa podaril turistom v úzkej štrbine v kvapľovej jaskyni v oblasti Galiley. Nález obsahoval aj dve strieborné mince vyrazené počas vlády Alexandra Veľkého a viacero strieborných šperkov - prstene, náramky a náušnice.
     

Cenné predmety mohli byť v jaskyni ukryté miestnymi obyvateľmi, ktorí sa tam uchýlili v období vládnej nestability po smrti Alexandra, uviedol pamiatkový úrad vo svojom vyhlásení.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies