VIDEO 4K Jaskyňa na Novom Zélande je plná svetielkujúcich červíkov

NETKY.SK • 22 Február 2016, 18:00 • 2 min
VIDEO 4K Jaskyňa na Novom Zélande je plná svetielkujúcich červíkov

WAITOMO – Vo zvieracej ríši je mnoho zaujímavých a krásnych tvorov a svetielkujúce červíky Arachnocampa luminosa patria bezpochyby medzi tie najkrajšie.

slovakia

left justify in out

Kanaďanovi Jordanovi Postemu sa v novozélandských jaskyniach Waitomo podarilo natočiť toto úchvatné video vo vysokom rozlíšení.

Poste na svojom blogu rozpráva príbeh o tom, ako sa mu podarilo natočiť tieto zábery. Sužovaný technickými problémami a výdržou batérií strávil Poste v tmavých jaskyniach až 60 hodín. Spoločnosť mu robili iba jeho fotoaparáty a nafukovací matrac. Podľa jeho slov 10 sekúnd záznamu natáčal viac než 2,5 hodiny.

 



Tieto svetielkujúce tvory takto lákajú svoju korisť. Živia sa hmyzom, ktorý lákajú na svoje lepkavé vlákna. Hypnotizujúce svetielkovanie priláka rôzne mory a muchy, ktoré sa prilepia na vlákna, ktoré sú pokryté akýmsi hlienom. Na druhú stranu, svetielkovanie slúži aj ako ochrana, aby sa sami nestali potravou v potravinovom reťazci.

Bohužiaľ celé toto nádherné jaskynné divadlo končí po deviatich mesiacoch, keď sa z lariev stanú dospelé muchy. V dospelosti prichádzajú o svoje čarovné svetielkovanie a dokonca nemajú ani ústa či tráviaci systém. Prežívajú len niekoľko dní, počas ktorých sa pária a kladú ďalšie vajíčka.

 

V každom prípade, však privedú na svet ďalšie generácie nádherných svetielkujúcich červov, ktoré spolu vyzerajú ako nádherná nočná obloha posiata hviezdami.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies