Jaruzelského dcéra nebude brániť posmrtnej degradácii svojho otca

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 13:34 • 2 min
Jaruzelského dcéra nebude brániť posmrtnej degradácii svojho otca

VARŠAVA - Dcéra posledného vodcu Poľskej ľudovej republiky Wojciecha Jaruzelského (1923-2014) vyhlásila, že nebude vzdorovať úradom, ktoré chcú posmrtne zbaviť jej otca vojenskej hodnosti generála a premiestniť jeho ostatky z cintorína Powazki vo Varšave, kde je pochovaných mnoho významných Poliakov.

slovakia

left justify in out

"Počkáme a uvidíme, či k tomu príde alebo nie," uviedla Monika Jaruzelská v dnes zverejnenom rozhovore pre agentúru TASS s tým, že momentálne nehodlá podniknúť žiadne protiopatrenia, pretože by to podľa nej mohlo mať opačný efekt. "Ak by som sa pokúsila brániť, spravilo by im to iba radosť. Naši oponenti sú totiž omnoho silnejší," dodala.

Na otázku TASS, ako vníma "v posledných rokoch rozbehnutý aktívny proces prepisovania histórie v Poľsku", Jaruzelská odpovedala: "Dejiny sú politickým nástrojom v rukách tých, ktorí sú pri moci."

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyňského argumentuje tým, že Jaruzelského rozhodnutie vyhlásiť v decembri 1981 stanné právo bolo zločinom. Približne 3000 opozičných aktivistov vrátane lídrov odborového hnutia Solidarita bolo zatknutých.

O možnosti degradovať Jaruzelského sa v Poľsku diskutuje už niekoľko rokov, avšak žiadne legislatívne normy sa v tomto ohľade ešte neprijali. Keďže parlament má pod kontrolou PiS, môže tento plán v budúcnosti presadiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies