Jaroš bude kandidovať na prezidenta

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 11:16 • 2 min
Jaroš bude kandidovať na prezidenta

KYJEV - Jaroš potvrdil kandidatúru na ukrajinského prezidenta a kritizoval novú vládu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Líder ukrajinského krajne pravicového hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš v sobotu potvrdil, že bude kandidovať v predčasných prezidentských voľbách. Súčasne novú ukrajinskú vládu podrobil ostrej kritike. Stalo sa tak len dva týždne po tom, ako jej pomohol k moci počas pouličných protestov prti predchádzajúcemu vedeniu krajiny.

Ako informovala agentúra Reuters, Jaroš novej vláde vytkol nedostatok profesionality i prekvapujúce nominácie na vedúce posty v kabinete - samotný Jaroš sa pritom stal námestníkom tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany. Upozornil, už badať postupnú stratu dôvery vo vládu zo strany verejnosti.

Vládu Arsenija Jaceňuka kritizoval aj za to, že nezverejnila podrobnosti o okolnostiach smrti najmenej 100 ľudí, ktorí prišli o život počas pouličných stretov s políciou alebo ich usmrtili ostreľovači.

Vláda musí podľa jeho názoru zlikvidovať korupciu, predovšetkým v orgánoch na vymáhateľnosť práva a na súdoch. Mala by spustiť aj systémové reformy. Dodal, že "len činy, nie slová, privedú Ukrajinu do stavu, že tu ľudia budú chcieť žiť a keď budú ž každého mesta vyhnaní separatisti".  

   

Rusko vydalo na Jaroša medzinárodný zatykač a žiada jeho vydanie kvôli podozreniu z podnecovania terorizmu, ktorého sa líder Pravého sektora údajne dopustil, že prostredníctvom vyhlásenia na internete sa s prosbou o pomoc obrátil na vodcu čečenských povstalcov Doku Umarova. Pravý sektor však tvrdí, že Jaroš Umarova o pomoc a podporu nežiadal. Príslušné oznámenie sa na webovej stránke hnutia objavilo po hackerskom útoku, uviedol hovorca hnutia Arťom Skoropadskyj. Ukrajina pred niekoľkými dňami oznámila, že Jaroša na vyšetrovanie do Ruska nevydá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies