Jarný digitálny detox prospeje každému

NETKY.SK • 4 Apríl 2019, 19:17 • 2 min
Jarný digitálny detox prospeje každému

K jari patria pojmy detox a pôst, teraz k nim môžete pridať aj digitálnu diétu. Namiesto večného pripojenia k sieťam a kontroly digitálnych displejov je potrebné si po zime užiť čo najviac slnečných lúčov. Očiam aj psychike to urobí len dobre. Netreba sa drasticky odpájať napríklad na týždeň, často stačí len trochu zbrzdiť.

slovakia

left justify in out

Mobil vlastnia dve tretiny svetovej populácie a diskusia o jeho vplyve na naše psychické a fyzické zdravie je nejednoznačná.

 

Odborníci sa úplne nezhodujú, čo a ako nám presne škodí, svoje meno už ale každopádne dostala úzkostná porucha, ktorá spočíva v závislosti na smartfóne. Ide o nomofóbiu.

 

Známy je už tiež syndróm FOMO, čo je prehnaný strach z toho, že nám niečo dôležité unikne alebo zmeškáte skvelú príležitosť, ak nie sme pripojení na sociálne siete a na internet.

 

Odborníci však potvrdzujú, že digitálny svet so sebou prináša stres a kradne veľa času, ktorý by naše telo potrebovalo využiť napríklad pohybom. Modré svetlo z obrazoviek navyše spomaľuje metabolizmus a má zlý vplyv na náš spánok.

 

img

 

Kedy si určite dať pauzu

 

1. Pokiaľ s mobilom spíme aj vstávame, alebo sa na neho dokonca pozeráme počas noci.
2. Ak sa cítime nesvoji, keď ho nemáme po ruke.

3. Keď máme potrebu neustále kontrolovať, či nám náhodou niekto nepísal.
4. Sme nonstop pripojenÍ na sociálnych sieťach a cítime osamelosť, akonáhle mobil odložíme alebo sa vzdialime od obrazovky počítača

 

Ako sa udržať v off-line svete

 

1. Prvým krokom je začať riešiť v on-line svete len štyri dôležité kategórie, a to rodinu, priateľov, prácu a zdravie. Všetko ostatné sa dá odložiť na neskôr.
2. Po príchode domov by sme nemali mať telefón stále pri sebe. Je dobré ho odložiť na jedno miesto, kam budeme musieť dôjsť, ak ho budeme chcieť skontrolovať. Kúpeľňa, toaleta i spálňa by pre neho mali zostať zakázanými zónami. Ranné vstávanie nám napríklad zaručí aj klasický budík.
3. Pri cestách do práce alebo z práce, ale tiež pri obede by sme mali mať mobil v taške, nie v pohotovosti vo vrecku alebo v ruke.
4. Doma, a to najmä večer, je potrebné vypnúť svetelné a zvukové oznámenia a odpojiť sa aspoň dve hodiny pred spaním. Ak je to príliš ťažké, mohlo by zo začiatku stačiť aj tridsať minút.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies