Jarnú únavu možno zdolať vitamínom D, jódom a ribózou

NETKY.SK • 13 Apríl 2011, 07:18 • 2 min
Jarnú únavu možno zdolať vitamínom D, jódom a ribózou

Jarnú únavu možno zdolať vitamínom D, jódom a ribózou

slovakia

left justify in out

Proti chronickej či aktuálne jarnej únave možno bojovať troma účinnými látkami. Primerané dávky vitamínu D, jódu a ribózy dokážu podľa odborníka na výživu Igora Bukovského dostatočne pomôcť unavenému organizmu.
      Trojkombináciu látok odporúča najmä v súčasnom období, hoci tvrdí, že rozšírená "jarná únava" neexistuje a ľudia si ju len vymysleli. "Dôvodom pre pohodlie a lenivosť, ktorá sa postupne môže vyvinúť až do závislosti, je stav, ktorý sme si zvykli označiť ako syndróm chronickej únavy," vysvetľuje Bukovský.
      Vitamín D s hormonálnym účinkom má širšie účinky v organizme a vplýva nielen na vápnik v kostiach. "Ovplyvňuje imunitu, zápalové procesy, srdce, mozog. Je súčasťou prevencie liečby rakoviny prsníka, rakoviny hrubého čreva," upozornil odborník. Dokonca sa aktuálne skúša aj pri liečbe astmy.
      Keďže je vitamín D rozpustný v tukoch, čím má človek viac tuku v tele, tým má vitamínu v krvi menej. "Práve ľudia, ktorí majú nadváhu alebo obezitu, sú vystavení väčšiemu riziku, že ich hladina vitamínu D bude v krvi nízka." Jar je pre užívanie vitamínu D ako stvorená, povzbudzuje Bukovský.
      Večne unaveným ľuďom by mal pomôcť aj jód. Jeho najbezpečnejšia forma je vo forme tabletiek z morských rias. "Výskumy naznačujú, že pomerne veľké percento chronickej únavy súvisí s hypofunkciou štítnej žľazy."
      Denná dávka jódu by však nemala prekročiť 400 mikrogramov. Počas užívania nie je vhodné variť cestoviny, ryžu či zeleninu v slanej vode, pretože soľ je sama o sebe jodidovaná. Bukovský dvíha varovný prst, že v balíku klasickej soli nie je jód rovnomerne rozložený a časom navyše vyprchá. Výlučne tento spôsob získavania jódu tak nemusí byť vôbec spoľahlivý.
      Látka, ktorú často užívajú športovci - ribóza, je základnou molekulou energetického procesu v organizme. Je to cukor, ktorý pomáha zregenerovať všetky svaly v tele. "Má výborný účinok nielen u športovcov, ale práve aj u chronickej únavy môže mať veľmi priaznivý efekt," dodáva Bukovský. Ribózu možno zohnať vo forme prášku v lekárni, ale aj predajniach s tzv. výživovými látkami pre športovcov.
      Bukovský odporúča zamiešať ribózu prvý týždeň trikrát za deň do jedla, šalátu či čaju, dávka má predstavovať špičku čajovej lyžičky. Po týždni jej treba užívať dve čajové zarovnané lyžičky denne. "Mnohí ľudia môžu pocítiť skutočne až príval energie. Môže ich skutočne posunúť do pocitov, ktoré nepoznajú. Ribóza pomáha dokonca aj pri lenivosti," tvrdí Bukovský.
      Lenivosť je pritom podľa autora niekoľkých knižiek o správnej životospráve "prirodzenou vlastnosťou". Ľudia, naopak, dokážu byť veľmi "aktívni" v tom, ako vymýšľať spôsoby, ako sa niečo nedá, napr. dostatočne športovať. "Človek si postupne vybuduje okolo seba val výhovoriek."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona