Jarné upratovanie potrebujú aj vzťahy, ako na to?

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 14:09 • 2 min
Jarné upratovanie potrebujú aj vzťahy, ako na to?

Je jar, čas „detoxov“ a nových začiatkov. Ak chcete tento rok prežiť plný energie a podľa svojich predstáv, zrejme je načase zamyslieť sa nad tým, čo vás v živote brzdí či vyčerpáva. A nemusí to byť zákonite vždy len práca...

slovakia

left justify in out

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, akými ľuďmi ste obklopený? Čo do vášho života reálne prinášajú? To, že spolu pravidelne trávite víkendové večery nemusí vždy znamenať priateľstvo na život a na smrť. Bohužiaľ, hoci sa nám to ťažko pripúšťa, neraz sa stáva, že práve „priatelia“ sú našimi energetickými upírmi.

 

img

 

Možno v sebe už dlhšie dusíte pocit, že s konkrétnym človekom, ktorého považujete za priateľa v súvislosti s vaším vzťahom čosi „škrípe“. Spoločné stretnutia pre vás nie sú obohatením, ale naopak vás vyčerpávajú... Možno sa stretávate s večným pesimistom, možno s egocentrikom, v každom prípade vám jeho „štýl“ nesedí, no nedokážete to konkrétne pomenovať. Vtedy by ste si mali položiť štyri otázky, s ktorými nedávno prišla profesorka psychológie Andrea Boniorová. Ak pochybujeme o svojich priateľoch, mali by sme sa podľa nej zamyslieť nad týmito bodmi:

 

1. Mali by ste dobrý vzťah, aj kedy ste neiniciovali všetky stretnutia a spoločné aktivity práve vy?

2. Ako sa cítite po spoločne strávenom čase?

3. Stanovili ste si zdravé hranice vášho priateľstva a rešpektujete ich?

4. Pomáhate si navzájom? Je to vyvážené?

 

Boniorová však dodáva, že tieto otázky by mali slúžiť len ako záchytné body a pri posudzovaní kvality priateľstva je potrebné zvážiť celý kontext situácie, pretože váš priateľ môže v konkrétnom období prechádzať vlastnými problémami, kvôli ktorým nie je schopný byť vám „k dispozícii“. Preto treba pozerať na to, či ide o prechodný stav alebo je nevyhovujúce správanie dlhodobým javom.

 

img

 

Udržiavať priateľstvá za každú cenu nemá zmysel. Niektorí ľudia do našich životov prídu a po istom čase skrátka zase odídu. Je to prirodzené. Silné priateľstvo sa vyznačuje jednou základnou črtou. Máte pocit, že sa na svojho kamaráta viete spoľahnúť. Nikdy nesmiete mať dojem, že vás oberá o energiu a z priateľstva len ťaží bez toho, aby niečo dával spať. V takom prípade je lepšie kontakty prerušiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies