Jarmuschov dokument Gimme Danger je holdom kapele The Stooges a Iggymu Popovi

NETKY.SK • 23 Február 2017, 14:53 • 2 min
Jarmuschov dokument Gimme Danger je holdom kapele The Stooges a Iggymu Popovi

BRATISLAVA - Programový cyklus Music & Film bratislavského Kina Lumiére uvedie tento mesiac najnovší film Jima Jarmuscha Gimme Danger. Kráľ amerického nezávislého filmu v ňom vzdáva hold kapele The Stooges a jej spevákovi Iggymu Popovi. Rozpráva príbeh skupiny, hovorí o jej vzoroch a jej vplyve na iných. Rozprávanie dopĺňajú doteraz nezverejnené archívne zábery a fotografie.

slovakia

left justify in out

"Film mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2016 a v Kine Lumiére bude uvedený v exkluzívnej slovenskej premiére s osobným súhlasom Jima Jarmuscha v utorok 28. februára o 20.30," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

 

Film Gimme Danger sa začína v roku 1973, keď kapela The Stooges vydala svoj tretí štúdiový album Raw Power a rozpadla sa. "Jeho základom je zostrih niekoľkohodinového rozhovoru s Iggym, ktorý je úprimným, vtipným a niekedy až dojímavým sprievodcom na krivolakej ceste jeho kariérou. Rozhovor s ním dopĺňajú archívne rozhovory s bratmi Ashetonovcami, gitaristom Ronom a bubeníkom Scottom, s ktorými v roku 1967 založili The Stooges, ich sestrou Kathy a ďalšími pamätníkmi. Vo filme sú tiež doteraz nezverejnené archívne zábery a fotografie," prízvukuje Miro Ulman, programový dramaturg cyklu Music & Film.

 

Rozprávanie dokumentu uzatvára prvý reunion koncert kapely z roku 2003, ktorý sa konal na americkom festivale Coachella. Názov filmu vznikol podľa piesne z albumu Raw Power.

 

 

Hoci prvé albumy The Stooges boli priekopnícke a kapela ovplyvnila nástup punk rocku v USA, ich komerčný úspech nebol veľký a jej členovia zápasili s alkoholom a heroínom. Svojou tvorbou však predbehli dobu a stali sa jednou z najvplyvnejších kapiel v histórii rock'n'rollu. Časopis Rolling Stones ich zaradil na 78. priečku svojho rebríčka 100 najväčších umelcov všetkých čias. V roku 2010 boli uvedení do Rokenrolovej siene slávy a Iggy Pop sa dnes považuje za "krstného otca" punku.

 

Hudobný dokument Gimme Danger uzatvára februárový cyklus Kina Lumiére Absolut Jarmusch, ktorý ponúkol prehliadku celovečernej tvorby umelca. "Vo filmografii Jima Jarmuscha je táto snímka najnovším filmom len o pár hodín, pretože svetovú premiéru na MFF Cannes 2016 mala iba tri dni po filme Paterson," vysvetľuje Ulman s tým, že film v ČR ani na Slovensku do distribúcie nikto nezakúpil. "Hral sa len v limitovanom počte kín v USA, Kanade a Španielsku a na niekoľkých festivaloch, a získať ho na exkluzívnu projekciu bolo pomerne náročné, pretože po dohodnutí podmienok každú projekciu schvaľuje Jim Jarmusch osobne," uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona