Jarjabek: Testy na alkohol si mal urobiť Viskupič

NETKY.SK • 18 September 2013, 13:13 • 2 min
Jarjabek: Testy na alkohol si mal urobiť Viskupič

BRATISLAVA - Krvnú skúšku na alkohol si mal podľa poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka po napadnutí poslancami Smeru-SD urobiť napadnutý Jozef Viskupič (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Viskupič skončil po fyzickom ataku zákonodarcov Smeru-SD s jeden a polcentimetrovou tržnou ranou v ústach a pomliaždeninami. "Pre mňa z nepochopiteľných príčin sa na mňa vrhlo päť podnapitých poslancov Smeru. Pod znôškou vulgarizmov som bol takmer prehodený cez zábradlie," opísal incident Viskupič.

Jarjabek pripúšťa skrat poslancov Smeru-SD, rovnako však podľa neho išlo o skrat poslancov OĽaNO Igora Matoviča a Jozefa Viskupiča. Podľa neho to súvisí s mimoriadnou schôdzou k odvolaniu premiéra Roberta Fica, ktorú považuje za zbytočnú. "Táto schôdza je nezmyselná. Táto schôdza je od začiatku do konca provokácia od a do zet, ako sú provokáciami vystúpenia pána Hlinu. Proste, blížia sa prezidentské voľby, blížia sa regionálne voľby, preferencie sú také, aké sú, niečo treba robiť," vysvetlil Jarjabek. Podľa neho ak už niekto nevie, ako provokovať, tak postaví pred rečnícky pult postavičku Fica. "Pán Viskupič, ak išiel do tohto súboja z hľadiska nejakej papierovej postavičky, ktorú si tam úplne vedome provokatívne ten Matovič postavil, keď bol u lekára a hovorí, že ho napadol niekto, kto bol opitý, ja by som si určite u toho lekára nechal spraviť krvné skúšky, aby ja som mohol povedať, ja som nepil a tí, ktorí boli opití, ma napadli. Toto sa nestalo," vysvetlil Jarjabek. 

Daniela Lipšica označil Jarjabek za páža Ivana Mikloša, ktorý bol pri privatizácii SPP za prvej vlády Mikuláša Dzurindu. "O ničom inom toto nie je, iba kto koho vyprovokuje, kto prvý stratí nervy," dodal Jarjabek. Zároveň priznáva, že poslanci Smeru-SD čiastočne stratili nervy. "Zároveň sa však treba pýtať, či pod vplyvom rôznych návykových látok neboli tí, ktorí donútili poslancov Smeru-SD, aby stratili nervy. Lebo tie iné návykové látky tu nikto nerieši, a pritom tu evidentne existujú," poznamenal poslanec Smeru-SD. Za zrežírované predstavenie označil aj protest ľudí na balkóne nad rokovacou sálou. 

Jarjabek nevie o tom, že by sa na poslaneckom klube Smeru-SD v utorok večer pilo. "Bol som tam niekoľkokrát, chodil som tam po hodine, po dvoch sa pozrieť, a vôbec neviem o nejakej oslave, to počujem prvýkrát," reagoval. V odpadovom kontajneri pod budovou Národnej rady SR dnes poslanci za OĽaNO objavili viac ako stovku prázdnych fliaš od alkoholu. Išlo o fľaše od whisky, rumu, ale najmä vína. Ako povedal novinárom líder OĽaNO Igor Matovič, na objav ich upozornila upratovačka z parlamentu, ktorá fľaše podľa neho vyniesla z miestnosti poslaneckého klubu Smer-SD. "Tie fľaše, môže byť, nemusí byť, teraz sa budeme vadiť o tom, kto ich tam priniesol, nepriniesol, je to provokácia, nie je to provokácia, je to nezmysel," poznamenal Jarjabek. 

Alkohol, ale aj prítomnosť iných drog u poslancov by mal podľa Jarjabka riešiť nový rokovací poriadok, poslanec Smeru-SD by bol rád, ak by ho schválila ústavná väčšina zákonodarcov. "Som veľmi zvedaví, ako budeme zisťovať, či si niekto z obyčajných ľudí šnupol alebo nie," konštatoval Jarjabek. 

Nočné rokovanie považuje Jarjabek za prirodzené, podľa neho ide iba o čas, aby mohli poslanci cez deň rokovať na riadnej schôdzi. Za otázku etiky označil Jarjabek odchod premiéra z rokovacej sály bezprostredne po jeho vystúpení, Fico si nevypočul ani faktické poznámky na vlastný prejav. Rokovací poriadok ale podľa neho explicitne účasť premiéra v sále nevyžaduje. Pri odvolávaní Ivety Radičovej Smer-SD protestoval pri každom jej odchode zo sály a dožadoval sa jej príchodu, ona vždy prišla, Jarjabek to priznáva. "Niekto to rieši tak, niekto iným spôsobom," komentoval Ficovu neúčasť na schôdzi k vlastnému odvolávaniu. 

Pre kartónovú postavu Roberta Fica vo futbalovom drese s nápisom Daroval Slovensko zbohatlíkom napadli poslanci Smeru-SD Viskupiča. Po tom, ako si Smer-SD o polnoci odhlasoval, že mimoriadna schôdza sa skončí o siedmej ráno a bude pokračovať o siedmej večer, poslanec Smeru-SD Ivan Varga bez slova zobral kartónovú postavu Fica stojacu pri rečníckom pulte a odniesol ju zo sály. Matovič za ním kričal, aby ju nechal tak, pretože je jeho majetkom. Viskupič chcel Vargovi postavu Fica zobrať. Postavu Fica dali opoziční poslanci vedľa rečníckeho pultu po tom, ako premiér s členmi vlády a poslancami Smeru-SD odišli z rokovacej sály. Fico si pri svojom vystúpení zasa dal vedľa rečníckeho pultu veľký diagram s cenami plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona