Jarjabek: Slováci by sa mali prestať traumatizovať dejinami

NETKY.SK • 26 August 2014, 15:52 • 2 min
Jarjabek: Slováci by sa mali prestať traumatizovať dejinami

BRATISLAVA – Slováci by sa podľa predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušana Jarjabka (Smer-SD) mali prestať traumatizovať dejinami, akými bolo Rakúsko-Uhorsko, Slovenský štát alebo Slovenské národné povstanie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, mali by sme si zobrať to kladné, čo tieto historické udalosti doniesli pre budúcnosť. „Berme si príklad z veľkých národov ako sú Francúzi alebo Angličania, ktorí by sa mohli tiež svojou históriou ukameňovať, keby chceli. Vždy si brali z histórie to pozitívne. Traumatizovanie k ničomu nevedie, len ku komplexom z pocitov viny,“ zdôraznil Jarjabek. O povstaní podľa neho treba hovoriť ako o vzbure proti fašizmu, ktorý vtedy ovládal svet. „Slovenské národné povstanie patrilo medzi jedinečné povstania svojho druhu cez druhú svetovú vojnu. Slovensko a Československo sa na základe SNP dostali medzi víťazné krajiny, čo ovplyvnilo aj slovenské povedomie,“ dodal.

 

Povstaním sa podľa podpredsedu KDH Petra Belinského národ postavil na stranu spravodlivých. „Slovensko sa povstaním emancipovalo, zjednotilo na tom, že uzurpácia nášho územia iným národom nebola správna. Slováci ukázali, že sa vedia postaviť aj presile. Bolo to správne rozhodnutie,“ povedal Belinský dnes pre agentúru SITA. Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku vieme, že história nie je čiernobiela. „Ako pozitívum SNP možno vyzdvihnúť fakt, že Slováci, často obviňovaní z pasivity a submisívnosti, sa aktívne postavili proti fašizmu a vojnovému agresorovi. Zachovali si hrdosť a napriek zložitým okolnostiam sa po vojne Slovensko počítalo medzi víťazov,“ povedal pre agentúru SITA. „Ak chceme byť víťazmi, nesmieme sa báť a musíme aktívne vziať osud do svojich rúk,“ zdôraznil. 

 

Podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka bolo SNP dejinným rozhodnutím slovenského národa postaviť sa proti fašistom v boji za slobodu a demokraciu. „Pre členov SDKU-DS má povstanie zvláštny význam, pretože SDKÚ je nástupca Demokratickej strany, ktorá organizovala SNP a mala zastúpenie v povstaleckej Slovenskej národnej rade,“ povedal dnes pre agentúru SITA Kaník, podľa ktorého sa našim predkom boj v povstaní za slobodu a obnovenie demokracie celkom nepodaril. „Vďaka povstaniu sme stáli na strane víťazov vo vojne, ale vpadli sme do Stalinovej zóny vplyvu, čím sme ťažko a kruto zaplatili za pomoc, ktorú nám Sovietsky zväz poskytol,“ povedal. Kaník zároveň upozornil, že po vojne nenasledovala sloboda, ale vykonštruované procesy, aj s partizánskymi veliteľmi ako bol kapitán Žingor (partizánsky veliteľ Viliam Žingor, popravený po politickom procese v roku 1950 - pozn. SITA). „Odkaz SNP, ktorým je boj za slobodu a demokraciu, treba odovzdávať ďalej, pretože aj dnes je za našou východnou hranicou ohrozená. Nemôžeme spochybňovať jednotnú politiku demokratických štátov proti agresorom. Preto odmietame nekritické postoje Roberta Fica k Rusku, ktorý spochybňuje Slovensko ako člena NATO, robí hanbu SNP a všetkým, ktorí padli v boji za slobodu a demokraciu,“ vyhlásil Kaník. 

 

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka je SNP historickým medzníkom, ktorý by sme si mali neustále pripomínať, pretože obrovské množstvo vojakov položilo životy za to, aby sme dnes mohli žiť v slobode. „To nemôže nikto nikdy spochybniť,“ uviedol. SNP bez ohľadu na presné okolnosti vzniku bolo podľa predsedu parlamentného zahraničného výboru Františka Šebeja (Most-Híd) povstaním proti diktatúre a za slobodu. „Vnímam SNP ako prejav Slovákov žiť v slobodnom štáte a v demokratickej Československej republike,“ povedal Šebej dnes pre agentúru SITA. SNP nás podľa neho vrátilo na mapu ako demokratickú krajinu. „Umožnilo nám patriť medzi krajiny, ktoré vyhrali druhú svetovú vojnu,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies