JARJABEK: Hodnotiť vládny program je také absurdné ako vláda, ktorá ho vytvorila

NETKY.SK • 9 August 2010, 06:13 • 2 min
JARJABEK: Hodnotiť vládny program je také absurdné ako vláda, ktorá ho vytvorila

JARJABEK: Hodnotiť vládny program je také absurdné ako vláda, ktorá ho vytvorila

slovakia

left justify in out

Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) je neštandardný. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Dušan Jarjabek (Smer-SD), ktorý dnes v parlamente vystúpil v rozprave k programovému vyhláseniu vlády, hoci tvrdí, že hodnotiť tento dokument je "absurdné" rovnako ako "zoskupenie, ktoré ho vypracovalo".
      Jarjabek je presvedčený, že nová exekutíva vznikla na základe "legitímneho podvodu na voličovi". Iba tak sa podľa neho mohlo stať, že v parlamente sú strany, "ktoré by v štandardnej politickej súťaži nezískali ani percento". Neštandardnosť vlády odôvodnil aj tým, že ministrom zahraničných vecí je Mikuláš Dzurinda, ktorý je straníckym šéfom premiérky Radičovej.
      "Viete si predstaviť, že premiérka bude môcť odvolať ministra zahraničných vecí? Môže, ale potom bude premiérkou možno 10 minút, možno ani to nie," poznamenal. Rovnako podľa neho nemôže šéfka kabinetu odvolať ani ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), ktorého označil za akéhosi nadministra.
      Jarjabek zaútočil aj na predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS), ktorého nazval držiteľom balónika. Poukázal aj na nestrannosť niektorých novinárov, ktorí podľa neho pred voľbami robili protismerácke aktivity. "A niektorí už boli za to odmenení, iní na svoje lízatko ešte čakajú," dodal.
      "Veľmi ma prekvapuje, keď hovoríte o novinároch v takýchto súvislostiach. Aj vy máte v klube bývalého novinára (Braňa Ondruša, pozn. TASR)," reagovala poslankyňa KDH Jana Žitňanská. Dodala, že nevie, či je v Smere-SD zvykom dávať bývalým novinárom lízatká, ale u KDH a novej vlády určite nie. Rovnako je presvedčená, že novinári boli vždy nezávislí. "Vždy kritizovali ktorúkoľvek vládu, žiadna vláda to s nimi nemala ľahké a nebude mať ani táto," poznamenala.
      Poslanec Smeru-SD spochybnil aj septembrové referendum iniciované stranou SaS. Považuje ho za nezmyselné a upozornil, že Slovákov bude stáť nemalé peniaze. Pokiaľ ide o samotné programové vyhlásenie vlády, Jarjabek v ňom čakal viac z predvolebných sľubov koaličného štvorlístka. Dotkol sa aj otázky rušenia koncesionárskych poplatkov, pričom zdôraznil, že tieto už dva roky neexistujú. "Dnes platíme za službu verejnosti," upozornil.
      "Podobne ako nie z každého materiálu sa dá upliesť bič, aj z vášho prejavu sa dá ťažko abstrahovať nejaká konštruktívna kritika," reagoval na Jarjabkovo vystúpenie poslanec za SaS Martin Poliačik.
      Jeho stranícky kolega Stanislav Fořt sa nestačí diviť, ako poslanci Smeru-SD aj pri prerokúvaní programového vyhlásenia neustále používajú vo svojej rétorike pojem generálny podvod na voličoch. "Počúvali sme to už v celej kampani," poznamenal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona