Jar pre Žilinu veľkou výzvou

NETKY.SK • 25 Február 2015, 17:05 • 2 min
Jar pre Žilinu veľkou výzvou

ŽILINA - Po jesennej časti sú futbalisti MŠK Žilina v tabuľke Fortuna ligy na prvom mieste so 40 bodmi, pred druhým AS Trenčín majú trojbodový náskok, tretia Senica získala 30 bodov. Udržanie tejto líderskej pozície berú v klube spod Dubňa ako veľkú šancu, pre ktorú chcú urobiť maximum.

slovakia

left justify in out

Počas zimnej prípravy absolvovali okrem tréningov v domácich podmienkach aj dve sústredenia v Česku a Turecku, počas ktorých sa stretli s kvalitnými tímami z ČR, Ruska, Ukrajiny a Macedónska. "Toto bol pred sústredeniami náš zámer. Chceli sme spoznať iné štýly, inú futbalovú školu, konfrontovať sa s klubmi, ktoré majú najvyššiu kvalitu. Bola to zároveň škola pre našich mladých hráčov, ktorí musia získavať skúsenosti aj v takýchto ťažkých medzinárodných zápasoch. Možno sme potrebovali zažiť aj prehry, ale hneď sme si to vyhodnotili," hodnotil na stredajšej tlačovej konferencii športový manažér žlto-zelených Karol Belaník.

 

Pred začiatkom jarnej časti ligy to považuje za dobrú zápasovú prípravu. Organizácia zápasu so Spartou Praha bola podľa trénera Adriána Guľu na vysokej úrovni, blížila sa k majstrovskému stretnutiu. Pod Dubňom očakávajú, že jar bude veľmi náročná, aj súperi sa dobre pripravujú, v niektorých kluboch došlo k zmenám. "Verím, že sa nám podarí zvládnuť výzvu, ktorú máme pred sebou. Jesenná časť dopadla pre nás dobre, ale tri mesiace sme nehrali súťažný zápas. Stabilizovali sme káder a chceme sa pokúsiť využiť šancu, ktorá sa nám naskytla. Chceli by sme pokračovať v tom, čo sme začali v jesennej časti. Tešíme sa na prvý zápas, aj na tie ostatné," doplnil K. Belaník. 

 

Hráči MŠK v kabíne o majstrovskom titule veľa nehovoria, ale uvedomujú si, že to, čo si na jeseň vybojovali, by mali udržať. "Po jeseni sme na prvom mieste, po predchádzajúcej sezóne sme neočakávali, že by to prišlo tak skoro. Je to príležitosť pre nás všetkých a urobíme maximum, aby sa nám to podarilo zvládnuť. Je to realita a nemôžeme sa pred ňou skryť. Kvalitu máme, podstatné je, ako ju dokážeme využiť na ihrisku," poznamenal k tejto téme tréner Žiliny Adrián Guľa. 

 

Na jeho zverencov čaká v úvode jarnej časti Fortuna ligy náročný súboj na pôde úradujúceho majstra ŠK Slovan Bratislava, ktorý sa hrá v piatok 27. februára o 19.00 h na Pasienkoch. "Je to vyžrebovanie, nevyhneme sa tomu. Stretneme sa ešte s každým súperom. Prvá výzva je hneď zaujímavá. Verím, že to bude kvalitný zápas. Vnímam to pozitívne, aj v príprave sme sa snažili hľadať ťažkých súperov," skonštatoval kouč A. Guľa. Zdravotný stav kádra pred spomenutým zápasom s "belasými" sa zlepšuje. Viktor Pečovský sa po problémoch s achilovkou už vrátil do plného tréningového i zápasového zaťaženia. "Negatívom je zdravotný stav Mateja Jeliča. Mal kiahne, čo ho pribrzdilo v tréningovom procese, aj teraz má ešte menšie zdravotné problémy. Stopér Jozef Piaček sa dokázal po zranení v Prahe vrátiť v rekordne krátkom čase a je pripravený na piatkové stretnutie. Michal Klec momentálne vypadol pre chorobu, ale verím, že ako tím sme dobre pripravení," poznamenal ďalej hlavný kormidelník MŠK.

 

V žilinskom klube zaznamenali cez zimu len odchod brankára Martina Krnáča, ktorý je momentálne na hosťovaní v Slovane Bratislava. Do kádra pribudli dvaja mladí hráči: Nikolas Špalek, ktorý už odohral v drese Spartaka Trnava v najvyššej slovenskej súťaži 14 stretnutí, a rovnako reprezentant SR do 19 rokov László Bénes, ten prišiel z mládežníckej akadémie maďarského Györu. "Pokračujeme vo filozofii a koncepcii, podľa ktorej dávame priestor mladým talentovaným hráčom. Chceme im umožniť adaptovať sa v novom tíme, spoznať jeho filozofiu, tréningový proces, koncepciu hry a postupne ich začleňovať do kádra," dodal Adrián Guľa. 

 

Počas zimnej prípravy odohrali futbalisti MŠK Žilina 10 zápasov: päťkrát zvíťazili, tri razy remizovali a dvakrát prehrali. Najlepším strelcom bol William Alves de Oliveira, ktorý strelil šesť gólov. 

 

Káder A-mužstva MŠK Žilina pred jarnou časťou sezóny 2014/2015: 
Brankári: Miloš Volešák, Dominik Holec, Patrik Le Giang, Filip Bajza 
Obrancovia: Tomáš Hučko, Milan Škriniar, Jozef Piaček, Denis Vavro, Bojan Letič, Martin Králik, Adam Žilák, Andrej Kadlec, Ernest Mabouka 
Stredopoliari: Jakub Michlík, Miroslav Káčer, Jakub Paur, Peter Lupčo, Viktor Pečovský, Michal Škvarka, László Bénes, Michal Klec 
Útočníci: Matej Jelič, William Alves de Oliveira, Nikolas Špalek, Lukáš Čmelík, Jaroslav Mihalík, Dávid Hancko 

Zmeny v kádri MŠK Žilina počas zimnej prestávky: 
Prišli: Nikolas Špalek (Spartak Trnava), László Bénes (FC ETO Györ/Maď.) 
Odišli: Martin Krnáč (Stal Mielec/Poľ., odtiaľ hosťovanie ŠK Slovan Bratislava) 

Realizačný tím: 
Športový manažér: Karol Belaník 
Tréner: Adrián Guľa 
Asistenti trénera: Marián Zimen, Ladislav Kubalík 
Tréner brankárov: Miroslav Seman 
Tímový manažér: Vladimír Leitner 
Vedúci mužstva: Marián Varga 
Kondično-rehabilitačný manažér: Milan Ťapay 
Lekári: Juraj Popluhár, Jozef Hudcovský 
Fyzioterapeut: Tomáš Lintner 
Maséri: Peter Vojt, Jozef Hromka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies