Jar je už za dverami, na Senianske rybníky sa po oteplení vracajú tisíce vtákov

NETKY.SK • 24 Február 2017, 15:45 • 2 min
Jar je už za dverami, na Senianske rybníky sa po oteplení vracajú tisíce vtákov

BRATISLAVA – Na východ Slovenska začali po oteplení prilietať prvé vtáčie druhy, ktoré na tamojších Senianskych rybníkoch hniezdia alebo cez ich územie len migrujú do iných častí Európy.

slovakia

left justify in out

„Zo dňa na deň sa oteplilo, po viac ako dvoch mesiacoch teraz rýchlo mizne sneh a ľad z lúk, polí, riek a kanálov. Vtáky ako keby čakali za dverami,“ píše na svojej facebookovej stránke organizácia SOS/BirdLife Slovensko. Vo štvrtok ornitológovia zaznamenali prvý kŕdeľ 50 žeriavov, dnes ich je za Michalovcami viac ako 200. Do oblasti sa vrátili tisíce husí, beluše veľké, volavky popolavé, čajky sivé, kačice divé, kačice chrapky, cíbiky, škovránky aj šesť lyžičiarov bielych.

 

„Tento symbol Senianskych rybníkov zvyčajne prilieta v polovici marca, keď už sú rybníky rozmrznuté a mokrade poskytujú dostatok potravy. Doposiaľ najskorší zaznamenaný prílet bol 6. marca,“ uvádza organizácia. Tohtoročný mimoriadne skorý prílet je podľa nej o to zaujímavejší, že ešte pred dvoma dňami bola celá krajina pod ľadom a snehom a aj dnes sú ešte rybníky zamrznuté.

Národná prírodná rezervácia Senianske rybníky je jedna z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Oblasť je tvorená systémom rybníkov, lúk a mokradí. Má rozlohu 1 440 hektárov a tiahne cez ňu asi 160 druhov vtákov, ďalších 50 druhov v oblasti hniezdi. Bohatstvo druhového výskytu vtákov viedlo k zaradeniu tejto lokality medzi významné vtáčie územia aj medzi Ramsarské lokality, ktoré zahŕňajú unikátne mokrade z celého sveta. Na území rezervácie platí najprísnejší piaty stupeň ochrany a na území jej ochranného pásma štvrtý stupeň ochrany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies