Jar je už tu: Prvý vrchol migrácie vtáctva nastane už v tieto dni

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 14:19 • 2 min
Jar je už tu: Prvý vrchol migrácie vtáctva nastane už v tieto dni

BRATISLAVA – Najbližšie dni nastane prvý vrchol jarnej migrácie vtákov a ornitológovia očakávajú prílety mnohých druhov vo veľkých počtoch, napríklad piniek, ktoré vytvárajú až tisícové kŕdle.

slovakia

left justify in out

Podľa Romana Slobodníka z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku sa návrat zo zimovísk už začal u mnohých druhov, pričom prvé, ako napríklad cíbiky chochlaté či škovránky poľné prileteli na Slovensko už koncom februára. Z nášho územia zas odlietajú operence, ktoré tu zimovali, z dravcov sú to napríklad kane sivé, myšiaky severské a väčšina myšiarok močiarnych. „Jeden z vrcholov jarnej migrácie nastane v najbližšie dni, predpokladá sa príchod prvých navrátilcov najmä zo Stredomoria, medzi ktorých patria vrchárky modré, sláviky červienky, drozdy plavé, strnádky trstinové, kúdelničky lužné i kolibkáriky čipčavé,“ konštatoval Slobodník.

Vtáky sa podľa Slobodníka počas sťahovania orientujú na základe reliéfu, hviezd či svojho „vnútorného kompasu“. Najdlhšiu vzdialenosť prekonáva skupina takzvaných subsaharských migrantov, napríklad dážďovníkov, lastovičiek, bocianov, ale aj dravcov ako orol krikľavý a sokol lastovičiar. Absolútny rekord zapríčinený nepriaznivým jarným počasím drží pri návrate zo zimoviska na hniezdisko sokol červenonohý, ktorý mal na tele pripevnenú vysielačku. Tá potvrdila, že prekonal vzdialenosť 33 000 kilometrov. „Po prílete začínajú vtáky s hniezdením a pridajú sa tak k už začatým hniezdeniam myšiarok ušatých a sokolov myšiarov. Hniezdna sezóna 2017 sa už začala,“ konštatoval Slobodník.

Jarná migrácia vtáctva je podľa ornitológa Mareka Gálisa rýchlejšia ako jesenná. „Vtáky už majú viac skúseností, počas cesty sa menej zastavujú, aby sa nakŕmili. Ovládajú ich aj hormóny a pud hniezdenia,“ vysvetlil Gális, ktorý je odborným koordinátorom projektu LIFE Energia. Počas migrácie čelia podľa neho vtáky mnohým hrozbám, okrem prirodzených ako púštne búrky, vyčerpanosť či nedostatok potravy, ide aj o človekom spôsobené ohrozenia. Na Slovensku vtákov privíta 25 km bezpečných elektrických vedení, ktoré si vtáky vďaka špeciálnym ochranným prvkom včas všimnú, nadletia ich a vyhnú sa nárazu. „Prvky sme umiestnili v rámci projektu LIFE Energia a práve obdobie migrácie je ideálne pre overenie ich účinnosti," uzavrel Gális.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies