VIDEO Japonský vlak Maglev pokoril svetový rýchlostný rekord

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 10:53 • 2 min
VIDEO Japonský vlak Maglev pokoril svetový rýchlostný rekord

TOKIO – Futuristický magnetický vlak spoločnosti Central Japan Railway Co. pokoril svetový rekord, keď dosiahol neuveriteľnú rýchlosť 590 km/h.

slovakia

left justify in out

Predchádzajúci svetový rekord patril rovnakej spoločnosti, avšak bol vytvorený pred viac než 12 rokmi. Spoločnosť Central Japan Railway Co. vyhlásila, že sa tento týždeň znovu pokúsi prekonať rekord dosiahnutím rýchlosti 600 km/h.
 

Ako môže vlak dosiahnuť takúto rýchlosti?

 

Tieto vlaky cestujú na kolesách len do rýchlosti 160 km/h a potom sa zapínajú vysoko výkonné elektromagnety, ktoré doslova fyzicky dvihnú vlak z trate. Tým pádom sa eliminuje trenie kolies o trať a vlak je schopný vyvinúť extrémne vysokú rýchlosť.
 

Ak ste sa už tešili, že si vyskúšate cestovanie v takejto rýchlosti, tak vás musíme sklamať. Spoločnosť vyhlásila, že tieto testovacie jazdy slúžia len na zistenie extrémnych možností vlaku. Do prevádzky by sa mali dostať až v roku 2027 a prevádzková rýchlosť vlakov bude "len" 505 km/h.

 

Trasu Bratislava - Košice by ste pri konštatne plnej rýchlosti prešli za neuveriteľných 45 minút.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies