Japonský súd zamietol opätovné zapnutie dvoch reaktorov

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 17:05 • 2 min
Japonský súd zamietol opätovné zapnutie dvoch reaktorov

TOKIO - Súd v japonskom meste Fukui v stredu rozhodol vyhovieť sťažnosti proti obnoveniu činnosti dvoch jadrových reaktorov, keďže podľa neho predstavujú bezpečnostnú hrozbu v prípade veľkého zemetrasenia.

slovakia

left justify in out

Vyhovel tak desiatkam ľudí nespokojných s navrhovaným obnovením činnosti zariadení v elektrárni Ói. Verdikt je tak úderom pre vládu, ktorá sa snaží o návrat k jadrovej energii. Súd vyniesol vôbec prvé odmietavé stanovisko voči reštartovaniu reaktorov po úplnom ukončení ich činnosti v krajine ako reakcii na haváriu v elektrárni Fukušima spred takmer troch rokov. Zariadenia aktuálne prechádzajú novými kontrolami a úpravami a až následne sa rozhodne o ich prípadnom opätovnom spustení.

 

Japonská vláda pred dvoma rokmi rozhodla o reštartovaní dvoch reaktorov v Ói na ostrove Honšu pre akútny nedostatok elektriny. V septembri 2013 ich opätovne vypli v záujme ďalších kontrol. V súčasnosti je všetkých takmer 50 nukleárnych reaktorov mimo prevádzky. Je tomu tak v reakcii na haváriu v elektrárni Fukušima, ktorú v marci 2011 poškodilo ničivé zemetrasenie a následné vlny cunami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies