Japonský súd schválil opätovné otvorenie elektrárne Sendai

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 11:16 • 2 min
Japonský súd schválil opätovné otvorenie elektrárne Sendai

KAGOŠIMA - Japonský súd zamietol návrh na zablokovanie opätovného otvorenia jadrovej elektrárne Sendai a odstránil tak jednu z posledných prekážok, ktoré bránia obnoveniu prevádzky jej reaktorov po kríze v roku 2011 vo Fukušime.

slovakia

left justify in out

Stredajší verdikt kagošimského súdu podporilo rozhodnutie japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý chce v krajine znovu naštartovať jadrovú energetiku a prispieť tak k zníženiu závislosti na dovoze drahých fosílnych palív. Súd vo svojom rozhodnutí uviedol, že na základe najnovších vedeckých poznatkov nenašiel nič nevhodného v predpisoch stanovených japonským regulačným úradom pre jadrovú energetiku, pričom evakuačné plány elektrárne sú tiež primerané.

 

Japonský súd však v polovici apríla rozhodol, že dva jadrové reaktory na západe Japonska ostanú mimo prevádzky. Odmietol tak povolenie zo strany japonského regulačného úradu pred ich plánovaným spustením neskôr v tomto roku. Rozhodnutie súdu vo Fukui nariaďuje prevádzkovateľovi Kansai Electric Power Co., že nesmie reštartovať reaktory číslo 3 a 4 v elektrárni Takahama v prefektúre Fukui, kde sa nachádza asi desiatka reaktorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies