Japonský súd nariadil okamžité vypnutie jadrového reaktora v Takahame, majú bezpečnostné problémy

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 11:58 • 2 min
Japonský súd nariadil okamžité vypnutie jadrového reaktora v Takahame, majú bezpečnostné problémy

TOKIO - Okresný súd v japonskom meste Ócu dnes nariadil prevádzkovateľovi jadrovej elektrárne Takahama na západe ostrova Honšu, aby okamžite pozastavil činnosť iba nedávno spusteného reaktora č. 3. Ako dôvod uviedol bezpečnostné problémy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Zmienený jadrový reaktor, využívajúci palivo na báze plutónia, reštartovala koncom januára spoločnosť Kansai Electric Power (KEPCO). Išlo pritom o prvý reaktor tohto typu, ktorý obnovil činnosť po jadrovej havárii v elektrárni Fukušima z roku 2011.


Súdny príkaz nariadil spoločnosti okrem okamžitého pozastavenia činnosti reaktoru č. 3 aj nespustenie reaktora č. 4. Ten elektráreň Takahama reštartovala na konci februára, avšak o tri dni neskôr ho odstavila pre problémy s generátorom.


Od ničivého zemetrasenia s následnými vlnami cunami v roku 2011, ktoré vyústilo do roztavenia jadra v reaktore atómovej elektrárne Fukušima Daiči, sa do svojich domovov v jej okolí stále nemôže vrátiť asi 100.000 obyvateľov. Práce na likvidácii zničenej jadrovej elektrárne potrvajú niekoľko desaťročí.


Japonská vláda sa usiluje spoločnostiam vyrábajúcim energiu pomôcť a nalieha, aby sa do prevádzky opäť uviedol čo najväčší počet reaktorov, ktoré sú považované za bezpečné. Mimo prevádzky zostáva ešte stále 40 reaktorov, ktoré čakajú na bezpečnostné kontroly.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies