Japonský súd nariadil odškodniť tisíce ľudí z Fukušimy zasiahnutých jadrovou haváriou

NETKY.SK • 10 Október 2017, 16:01 • 2 min
Japonský súd nariadil odškodniť tisíce ľudí z Fukušimy zasiahnutých jadrovou haváriou

TOKIO - Súd v japonskej prefektúre Fukušima nariadil dnes vláde a prevádzkovateľovi miestnej jadrovej elektrárne vyplatiť odškodné v celkovej výške 500 miliónov jenov (3,78 milióna eur). Peniaze majú dostať tisíce bývalých obyvateľov, ktorí stratili živobytie v dôsledku havárie reaktorov po zemetrasení z marca 2011. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Sudcovia uznali argument žalobcov, že vláda mohla jadrovej katastrofe predísť, pokiaľ by bola nariadila energetickému podniku Tokyo Electric Power Company (TEPCO) sprísniť bezpečnostné opatrenia v elektrárni Fukušima I. To sa však nestalo i napriek tomu, že už v roku 2002 bolo v známe riziko mohutných vĺn cunami v danej oblasti.

 

Podľa žalobcov malo ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu nariadiť uvedenej spoločnosti, aby premiestnila dieselové generátory, zabezpečujúce napájanie systémov elektrárne v núdzových situáciách, z prízemia do vyššej polohy a zabezpečila budovy s reaktormi pred vniknutím vody.

 

Spoločnosti TEPCO vyčítajú aj to, že nevyužila ďalšiu príležitosť na prijatie dodatočných bezpečnostných opatrení, keď vládna študijná skupina v roku 2008 varovala pred možným výpadkom v elektrárni Fukušima I v dôsledku cunami. Tieto obavy sa nakoniec potvrdili v marci 2011, keď vlny vyvolané podmorským zemetrasením spôsobili výpadok systému chladenia reaktorov a zničili núdzové generátory, ktoré ho mohli udržať v prevádzke a zabrániť strate stability.

 

Vláda a TEPCO sa bránili tvrdením, že vlnu s danými rozmermi nebolo možné predvídať a havária v elektrárni bola neodvratná.

 

Súd vo Fukušime dnes zároveň zamietol požiadavku žalobcov, aby bola radiácia na území, kde pôvodne žili, znížená na úroveň z obdobia pred katastrofou.

 

Hromadnú žalobu podalo v roku 2015 približne 3800 osôb. Ide o najväčšiu skupinu v rámci 30 súdnych konaní tohto druhu, ktoré prebiehajú v rôznych častiach Japonska a vystupuje v nich celkove 12.000 žalujúcich.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies