Japonský starý otec dostal doživotné väzenie v drogovom prípade

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 17:38 • 2 min
Japonský starý otec dostal doživotné väzenie v drogovom prípade

PARIAMAN - Sedemdesiattriročného Japonca Masarua Kawadu, ktorého podľa jeho vlastných slov klamstvom nahovorili, aby vzal tašku niekoho iného do lietadla smerujúceho do Indonézie, dnes na základe tvrdých zákonov o drogách odsúdili na doživotné väzenie za pašovanie metamfetamínu do tejto krajiny.

slovakia

left justify in out

Kawadu (73) zatkli vlani v novembri na letisku Manangkabau v Padangu, hlavnom meste indonézskej provincie Západná Sumatra, keď colníci našli v jeho batožine 2,35 kilogramu kryštalického metamfetamínu.
     

Trojčlenná porota sudcov na okresnom súde v pobrežnom meste Pariaman v Západnej Sumatre uznala Japonca Kawadu za vinného a vyhlásila, že jeho skutok poškodil a podkopal boj vlády proti drogám.

     

"Nenašli sme žiadny dôvod na zmiernenie jeho trestu," uviedol predsedajúci sudca Jon Effreddi.
     

Prokurátori vyhlásili, že žiadali len 16-ročné väzenie pre Kawadu, starého otca dvoch vnúčat. Ten sa bránil, že niekto ho klamstvom nahovoril, aby vzal jeho tašku, a že nevedel, že nesie drogy. Jeho obhajca uviedol, že sa proti rozsudku odvolajú.
     

Podľa súdnych dokumentov sa vlani v novembri v Japonsku stretol s Kawadom muž, ktorý sa predstavil ako Edward Mark. Požiadal Japonca, aby odcestoval do Macaa - špeciálnej administratívnej oblasti Číny. Mark zaplatil aj za jeho letenky a ubytovanie a dal mu tiež 500 dolárov na výdavky na cestovné. Kým bol Kawada v Macau, stretol sa tam s Číňankou, ktorá ho požiadala, aby odniesol jej priateľovi tašku do indonézskeho Padangu.
     

Kawada, ktorý odletel z Macaa do Padangu cez Kuala Lumpur, povedal, že tašku skontroloval a nenašiel v nej nič podozrivé. Až pri prílete, keď ho colníci zatkli a zhabali mu drogy, si uvedomil, že niesol metamfetamín.
     

Japonec je pokladaný za jedného z najstarších pašerákov drog, odsúdených v Indonézii, kde platia mimoriadne prísne drogové zákony a kde pašerákov často popravujú. V cele smrti sa tam teraz nachádza vyše 130 ľudí, väčšinou za drogové trestné činy. Približne tretinu z týchto odsúdencov tvoria cudzinci.
     

Indonézia popravila tento rok 14 ľudí odsúdených za drogy, čo vyvolalo protesty a medzinárodné pobúrenie. Indonézia však tvrdí, že hrdelné tresty sú súčasťou jej boja v "núdzovej drogovej situácii".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies