Japonský starosta ľutuje, že obyvateľov pred tajfúnom neevakuoval

NETKY.SK • 17 Október 2013, 12:40 • 2 min
Japonský starosta ľutuje, že obyvateľov pred tajfúnom neevakuoval

TOKIO - Starosta japonského ostrova Izu Ošima, kde ničivý tajfún Wipha v stredu zabil najmenej 19 ľudí, sa obyvateľom ospravedlnil za nevydanie príkazu na evakuáciu.

slovakia

left justify in out

Ak by k nej došlo, podľa expertov sa dalo obetiam zabrániť. Záchranári medzitým stále pátrajú po 40 nezvestných osobách a bilancia mŕtvych tak ešte môže stúpnuť. "Existujú obavy, že pravdepodobne sa dalo zachrániť viacero životov, ak by prišlo k evakuácii. Zhodli sme sa na tom a musíme sa ospravedlniť," uviedol starosta Masafumi Kawašima. Zároveň vyjadril rodinám obetí svoju "najhlbšiu sústrasť". Predstavitelia miestnej radnice síce už od pondelka obyvateľov viacerými kanálmi varovali pred blížiacim sa silným tajfúnom, evakuáciu však nenariadili. Kawašima sa obával, že evakuácia v nočných hodinách mohla spôsobiť "viac škôd ako úžitku". 

Živel spôsobil aj rozsiahle materiálne škody, keď poškodil alebo zničil viac ako 350 domov, z nich väčšinu na ostrove Izu Ošima.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies