Japonský premiér Šinzó Abe sa stretol s ukrajinským prezidentom Porošenkom

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 08:36 • 2 min
Japonský premiér Šinzó Abe sa stretol s ukrajinským prezidentom Porošenkom

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe sa dnes v Tokiu stretol s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Abe pri tejto príležitosti opätovne potvrdil, že Japonsko je odhodlané prispieť k riešeniu krymskej otázky, ktorú Abe hodlá predostrieť aj na májovom summite krajín G7, píše denník The Japan Times.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie japonského ministerského predsedu poukazuje na záujem Tokia udržiavať vyrovnané vzťahy s USA, keďže Abe plánuje v máji neoficiálnu návštevu Ruska, kde hodlá podporiť proces riešenia jeho územného sporu s Ukrajinou.
Na spoločnej tlačovej konferencii Abe vyhlásil, že Japonsko vyzvalo Ukrajinu, aby v plnom rozsahu realizovala pôvodnú minskú dohodu o prímerí podpísanú v septembri 2014; šesť mesiacov po tom, ako Rusko anektovalo Krymský polostrov.


Abe vystúpil aj s požiadavkou, aby Kyjev pokročil s domácimi reformami. Japonsko následne poskytne Ukrajine ekonomický balíček v hodnote približne 1,9 miliardy dolárov, ktorý Abe prisľúbil vlani počas svojej návštevy Ukrajiny.
Dnešné stretnutie oboch lídrov prišlo štyri dni pred schôdzou ministrov zahraničných vecí skupiny G7 a viac než jeden mesiac pred samotným summitom G7. Rusko bolo z týchto štruktúr vylúčené po tom, ako anektovalo Krym.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona